Authentiek Oostenrijk : natuurbeleving en luxegebak van een jonge molenaar
Advertorial
Helemaal opgaan in de natuur. Je laten charmeren door pittoreske dorpen of steden. En daarna smul je van de lekkerste producten uit de streek. In Oostenrijk ben je aan het goede adres. Neem nu de Erlachmühle in het Salzkammergut: hier bakt de jongste molenaar van het land overheerlijke luxetaarten.
Denk je bij Oostenrijkse specialiteiten vooral aan schnitzels en apfelstrudel? Dan ken je eigenlijk maar een klein deel van al het lekkers dat dit land te bieden heeft. Want naast zijn machtige bergen, intense natuur, charmante dorpen en glorieuze steden koestert Oostenrijk ook zijn rijke culinaire erfgoed. Daar doen ze tegenwoordig verassend frisse en elegante dingen mee. Maar de basis van deze keuken blijft: lokale seizoensproducten die vaak opvallend puur worden verwerkt. Uit liefde voor de smaken van de natuur.
Overal culinair genieten
Hoe kun je de culinaire kant van Oostenrijk nu het best ontdekken? Je hoeft daarvoor niet meteen naar een trendy sterrenrestaurant in Wenen of Salzburg te hollen. Want de creatieve, eigentijdse versie van heerlijke tradities vind je bijna overal: in no-nonsense eethuizen, in rustieke herbergen, bij gedreven patissiers en op veel andere plekken waar families hun ambachtelijke tips en tricks aan hun kinderen doorgeven. Daar gaat de jonge generatie dan creatief mee aan de slag. Dat is ook het succesrecept van de Erlachmühle in het Salzkammergut: hier zet Antonia ‘Toni’ Wieneroither de molenaarstraditie van haar vader met de modernste technieken verder. Dat combineert ze met het maken van verfijnde patisserie.
Een unieke molen
De Erlachmühle is op veel manieren bijzonder. Om te beginnen is dit een meer dan 600 jaar oude watermolen, waar in 1820 al werd begonnen met het bakken van brood. Bovendien ligt de molen op een idyllische plek niet ver van de Mondsee in het mooie Salzkammergut.
Dit beroemde merengebied in Opper-Oostenrijk, Stiermarken en Salzburg is als een prentenboek: met bergen die uittorenen boven helderblauw water en overal kleurrijke dorpjes of stadjes. Misschien wel de interessantste troef van de Erlachmühle: je kunt er Antonia, de jongste meester-molenaar van Oostenrijk, aan het werk zien én haar creaties proeven.
Van biotarwe naar fijne bloem
Bovenal blijft de Erlachmühle een familiebedrijfje dat barst van de vakkennis en een hart heeft voor het beste van eigen bodem. Elke dag opnieuw maakt Antonia hier samen met haar vader de fijnste soorten meel en bloem uit biologische tarwe en rogge. Dit proces houdt meer in dan je op het eerste gezicht zou denken. Het graan moet worden gereinigd, vezels worden weggeschuurd, korrels gebroken, gezeefd, geselecteerd en uiteindelijk gemalen. In een laatste stap worden verschillende meelsoorten met elkaar vermengd tot een unieke mix.
Vader en zoon August bij de met sparrenhout gestookte houtoven
Antonia, jongste molenaar van Oostenrijk
Een creatie van Antonia – luxetaart
Jongere broer van Antonia – visvangst
Molenaar én patissier
Behalve molenaar is Antonia ook een uitstekende patissier. Zij leerde het vak onder meer in het beroemde Hotel Sacher, dat niet alleen in Wenen maar ook in Salzburg een filiaal heeft. Daarna werkte ze een tijd in Konditorei Fürst, waar in 1890 de originele ‘Mozartkugel’ werd bedacht, de beroemde bonbon uit noten, marsepein en een chocoladejasje.
Haar molenaarsskills combineert Antonia nu enthousiast met haar liefde voor patisserie. Dat heeft het voordeel dat zij zelf precies de bloem kan maken die zij nodig heeft voor haar prachtige luxetaarten.
[caption id="attachment_313363" align="alignright" width="250"] © Erlachmühle“Vooral het decoreren vind ik leuk. Ik laat me inspireren door seizoensfruit, groenten, bloemen, kruiden, specerijen, kleuren en vormen.
Ik probeer graag dingen uit en maak daarbij soms ook al eens fouten,” zegt zij lachend.
Ambachtelijk roggebrood
Met een van haar dagverse meelsoorten gaat ook Antonia’s broer August aan het werk. Hij maakt er ambachtelijk roggebrood mee, waar hij alleen nog water en natuurlijke zuurdesem aan toevoegt. Voor dat laatste zorgt zijn 85-jarige grootmoeder: zij staat elke morgen trouw om vier uur op om de zuurdesem gebruiksklaar te maken. Het roggebrood wordt dan in een hete houtoven gebakken, die August traditioneel opstookt met sparrenhout tot 300°C. De Erlachmühle houdt het bewust bij één soort brood. Dat beperkt voedselverspilling en laat August toe om zijn hartige roggebrood verder te perfectioneren.
Gastvrij eethuis
Al dat lekkers kun je ter plaatse ook proeven in de ‘Jausenstation’ van de Erlachmühle, het eethuis met gastentuin, dat door Antonia’s moeder wordt gerund. Op de kaart staan nog andere plaatselijke gerechten: klassiek Oostenrijks gebak, zoals huisgemaakte abrikozentaart, apfelstrudel, pruimentaart, sachertore en gugelhupf (tulbandcake). Ook de specialiteit van Antonia’s jongere broer is een aanrader: zelf gerookte vis uit een beek in de buurt.
De Erlachmühle is zo’n plek waar je wilt blijven rondhangen, om eindeloos van de Oostenrijkse gastvrijheid te genieten. Hier mag de tijd even blijven stilstaan. Tot het idyllische landschap lonkt. Van aan de molen wandel je langs een klaterende beek, de Zeller Ach, door een bosrijke strook naar de mooie Mondsee. Je hoort het water tegen de oever klotsen, terwijl je de onverstoorbare bergen ziet en geniet van de heerlijke nasmaak op je tong. Zo mooi, zo puur, zo lekker kan een vakantie in Oostenrijk zijn.
Erlachmühle – Familie Wieneroither
Vogelsangstrasse 33
5310 Mondsee
+43 6232 2578
erlachmuehle.mondsee@aon.at
www.erlachmuehle.at