Beestige klassieke muziek voor kids

Door De Redactie
Het ochtendprogramma Espresso op Klara lanceerde onlangs een cd met 25 nummers van componisten die inspiratie halen uit het dierenrijk. Met deze 4 cd in de reeks Klara4Kids probeert de radiozender kids warm te maken voor klassieke muziek.

“Van aap tot zwaan. Beestig klassiek” is de titel van de vierde cd van Klara4Kids waarmee Klara kinderen warm maakt voor klassieke muziek. Bij de CD zit een boekje met leuke verhalen en dierenfabels. De heerlijk kleurrijke tekeningen van Gerda Dendooven maken het plaatje compleet.

Heel wat klassieke componisten hebben zich graag laten inspireren door dierengeluiden. Soms hoor je ze letterlijk in de muziek, soms is de aard van het beestje muzikaal uitgewerkt. Een trage schildpad, een sierlijke zwaan of een vederlichte vlinder. Op deze cd staat muziek van de 16e tot de 20ste eeuw, zowel instrumentaal als vocaal, zowel in grote als in kleine bezetting.

Het eerste nummer op de cd is De Apendans uit The Fairy Queen van Henry Purcell. Het laatste nummer is De Wilde Zwanen uit het Concerto voor vogels en orkest van Einojuhani Rautavaara. Daartussen passeren de andere dieren, in een muzikale volgorde. En uiteraard passen in deze reeks enkele stukjes uit de meest bekende beestenpartituur: Carnaval des Animaux van Camille Saint-Saëns.

Illustratrice Gerda Dendooven brengt in haar onconventionele benadering en directe, ontwapenende tekenstijl iedereen meteen op de grens van verwondering en overgave. Haar tekeningen illustreren niet alleen de muziek, maar ook de bijbehorende verhalen in het boekje van de cd. Klara-producer Liesbet Vereertbrugghen haalde voor die verhalen haar inspiratie bij de Griekse fabels van Aesopus. Zoals ondermeer de fabel van de krekel en de mier, de kip met de gouden eieren en de schildpad en de haas.

Te koop vanaf 25 oktober

Partner Content