Bij welke kinderkwaaltjes ga je naar de dokter en bij welke niet?

Door De Redactie
Snel, naar de dokter! Of toch maar niet? Bij welke kinderkwaaltjes is het écht nodig en bij welke niet?

1. Kuch, kuch, kuch

Als je kind hoest, probeer dan eerst uit te zoeken waardoor die hoest veroorzaakt wordt. Hoesten op zich is geen ziekte, maar een reactie van slijmvliezen die te sterk geprikkeld worden. Dat kan door een infectie zijn, zoals een verkoudheid, griep of bronchitis. Maar ook door stof of sigarettenrook, of een stof waar je kind allergisch op reageert. Je heb twee soorten hoest: een droge prikkelhoest en een hoest waarbij je kind slijm ophoest, of zelfs pus, als er een infectie is. Op zich niet iets waarmee je naar de dokter moet, want hoesten gaat meestal vanzelf over binnen zo’n twee weken.

Naar de dokter als…

 • de hoest langer aanhoudt of telkens opnieuw terugkomt. En als je kind er een benauwd gevoel door krijgt, pijn in z’n borst voelt, gekleurd slijm of zelfs bloed ophoest, of echt duidelijk ziek is.

Dit kan je zelf doen

 • je kind een dropje of een zuurtje geven om op te zuigen, en het vaak laten drinken
 • als je kind verkouden is, zoute neusdruppels of een zoutwateroplossing in de neus sprayen, zodat de slijmvliezen minder geprikkeld worden
 • kamillethee en honing geven (aan kinderen ouder dan twee jaar)

2. Het davert in m’n hoofd

Moet je naar de dokter als je kind hoofdpijn heeft? Probeer eerst even uit te vlooien waar die hoofdpijn bij je kind vandaan komt. In de meeste gevallen gaat het om spanningshoofdpijn, die veroorzaakt wordt doordat de spieren van de nek of het hoofd door stress te strak gespannen staan. Dat geeft een doffe pijn in het voorhoofd, bij de slapen of op het achterhoofd. Kijk of je kind kan aangeven waar de hoofdpijn precies zit. Als je kind naast die hoofdpijn geen andere klachten heeft, hoef je niet meteen naar de huisarts.

Naar de dokter als…

 • je kind gevallen is, of ook andere klachten heeft zoals slecht zien, een allergie of een stijve nek. Als je kind suf is, of bepaalde lichaamsdelen niet goed kan coördineren, of als het tekenen van verlamming vertoont, dan moet je wel zo snel mogelijk naar de dokter.

Dit kan je zelf doen

 • heeft je kind geregeld last van hoofdpijn, probeer dan in een dagboekje te noteren wanneer dat precies is, wat je kind gegeten heeft, wat er die dag gebeurd is, hoe lang de hoofdpijn duurt en wat voor soort pijn het is. Dat kan helpen om de oorzaak te vinden.
 • Soms kunnen bepaalde voedingsmiddelen hoofdpijn uitlokken: dat kan gaan om kaas, koffie, chocolade, vlees,… Als je denk dat dat het geval is, schrap ze dan voorlopig uit het menu van je kind en kijk of de hoofdpijn verdwijnt.
 • Probeer genoeg rust in te bouwen voor je kind, zo krijgt spanningshoofdpijn minder kans. Laat het buiten spelen: beweging en frisse lucht zijn een ideaal duo tegen stress en spanning.

3. Rrrrrillen van de koorts

Koorts is een signaal dat je lichaam tegen een infectie vecht. Goed teken! Voor koorts alleen hoef je niet met je kind naar de dokter.

Naar de dokter als…

 • je kind jonger is dan drie maanden, zijn immuunsysteem is dan nog niet volledig ontwikkeld. Als de koorts langer dan vier dagen duurt, een teken dat je kind die infectie niet overwonnen krijgt. Dat is ook het geval als je kind weer koorts krijgt nadat de temperatuur gezakt was. En als je er echt geen goed gevoel bij hebt of als er nog andere symptomen zijn zoals uitdroging, sufheid, benauwdheid, overgeven of diarree. Hoe hoog de koorts, is, zegt niets over hoe ernstig het is. Het gedrag van je kind zegt veel meer: als het niet speelt en niet normaal reageert, moet je ingrijpen en je dokter bellen.

Dit kan je zelf doen

 • let op het gedrag van je kind en plaag het niet door telkens opnieuw de koorts te nemen. Eén keer per dag, met een digitale thermometer, is genoeg.
 • Geef je kind extra te drinken.
 • Dwing je kind niet om te eten als het geen zin heeft
 • Stop je kind niet te warm in bed en trek het dunnen kleren aan, zodat het kan afkoelen
 • medicijnen zijn in principe niet nodig: wil je toch iets geven om de koorts te verlagen, dan is paracetamol de beste optie

Meer kinderkwaaltjes en hun remedies vind je in Libelle Mama! van januari 2012

Partner Content