Getty Images

3 van de leukste blotevoetenpaden in ons land

Door Elke Spelters

Terwijl we afgelopen weekend nog onze schaatsen van zolder moesten vissen, kunnen we dit weekend onze sandalen van onder het stof halen. Of durf jij het aan op blote voeten? ‘Het boek voor ontdekkingsreizigers in België’, het nieuwe boek van Dingenzoekers, bundelt een heleboel leuke tips in eigen land. Waaronder ook deze drie blotevoetenpaden.

Blotevoetenpad

Op blote voeten door het bos? Dat kan in Lieteberg, een van de toegangspoorten tot Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg. Het Blotevoetenpad bestaat er uit modder, diepe en ondiepe plassen, houtsnippers, gras, leem, stenen, … Twee kilometer lang voelen je voeten alles wat normaal gezien discreet uit hun buurt gehouden wordt. Soms doet het een beetje pijn, als de steentjes nogal puntig zijn. Soms voelt het ronduit goddelijk, in de zachte modder bijvoorbeeld, en denk je: nooit meer schoenen! Al bij al is het parcours best een uitdaging voor jonge kinderen. Ga ervan uit dat je kinderen jonger dan vijf geregeld zal moeten dragen, aangezien door behoorlijk diep water gewaad moet worden (mét leuning, dat wel).

Blotevoetenpad – Stalkerweg, 3690 Zutendaal. Open van Pasen tot Allerheiligen. Reserveren is nodig.

https://www.instagram.com/p/B131nW7IMfd/

De Bourgoyen

Het natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen aan de rand van Gent pakt uit met een bezoekerscentrum, frisse wandelpaden én een kort maar krachtig blotevoetenpad. Dat is onderhoudend maar niet veeleisend: echt iets wat de hele familie aankan, dus. Je tenen herkennen hier gras, steentjes, boomstammen, houtsnippers en zand. Vieze voeten afspoelen achteraf kan bij het bezoekerscentrum. Ook de rest van het gebied is de moeite om door te wandelen, met schoenen aan dan wel: de blauwe (5,5 km), rode (4,5 km) en gele route (2 km) nemen je mee door het natuurreservaat.

Natuur- en milieucentrum De Bourgoyen – Driepikkelstraat 32, 9000 Gent.

https://www.instagram.com/p/CKJcLxKgTXr/

Verwonder-Je-Voeten-Pad

Met het Verwonder-Je-Voeten-Pad heeft de Plantentuin Meise een afwisselend traject uitgestippeld waarvoor je met plezier je schoenen uitschopt. Het pad loopt gedeeltelijk door een speelbos en biedt heel wat afwisseling. Zo wandel je over kokosnoten (die verrassend aangenaam mee veren), allerlei soorten stenen (leisteen, ronde keien, kleine scherpe steentjes), stro (met zelfs een zithoek om in het stro te pauzeren), dennenappels, schors, mulch, wit zand, … Onderweg zijn er boomkrukjes om je voeten op adem te laten komen en en passant nog een spelletje OXO te spelen ook. Uiteraard is er ook een glibberig gedeelte met smeuïge klei, modder en plassen. Verderop kun je in een dode boom klimmen. Eindigen doe je aan de Oranjerie, waar ouders zich op het terras kunnen zetten, terwijl kinderen het speelbos onveilig maken.

Verwonder-Je-Voeten-Padin in Plantentuin Meise – Nieuwelaan 38, 1860 Meise.

https://www.instagram.com/p/B1dsrhOoH1t/

Dingenzoekers

Meer leuke en bijzondere adresjes in eigen land? Check dan snel ‘Het boek voor ontdekkingsreizigers in België’ van Dingenzoekers (€ 25 – Luster).

NOG MEER WANDELPLEZIER:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content