Ken jij de kettingsteek al? Zó verwerk je het in een borduurwerkje

Door Rani Merckx

Een volle lijn met structuur en reliëf maak je in een mum van tijd met de kettingsteek. Kleine lusjes worden in elkaar geborduurd, en creëren zo een aaneenschakeling van steekjes die voor een vloeiende lijn in je borduurwerk zorgen.

De kettingsteek

Gebruik de kettingsteek, ‘chain stitch’ genoemd in het Engels, voor het borduren van steeltjes, randen en voor alle lijnen die mooi moeten vloeien. Of kom origineel uit de hoek en gebruik hem als opvulsteek. Je zult versteld staan wat voor mooie structuur deze steek in je werkje creëert!

Hoe maak je deze steek?

Het principe van de kettingsteek is eenvoudig: je borduurt lusjes in elkaar zodat ze een lijn vormen. Let bij het maken van de lusjes wel even op dat je lusje niet door de stof verdwijnt wanneer je de volgende steek aan het maken bent.

Aan de slag!

Benodigdheden

 • Borduurring
 • Stof
 • Garen DMC
 • Borduurnaald met scherpe punt
 • Schaartje
 • Verdwijnstift Prym

Werkbeschrijving

 1. Teken een lijn waarop je de kettingsteek gaat borduren.
 2. Steek de naald aan het begin van de lijn van onder naar boven door de stof.
 3. Steek de naald opnieuw door hetzelfde gaatje, van boven naar onder, zodat er zich een lus vormt, maar trek de lus niet volledig door.
 4. Leg je wijsvinger op het lusje om het op zijn plaats te houden en steek de naald, van onder naar boven, 3 mm verder dan het vorige punt, door de stof.
 5. Trek het garen zachtjes aan zodat er zich een lusje vormt op de stof.
 6. Herhaal dezelfde stappen om een kettingeffect te creëren.
 7. Ben je klaar? Steek je naald naar achter, keer je werkje om, splits je draden in twee groepjes en leg enkele knoopjes boven elkaar. Knip af.

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content