Zo borduur je de waaiersteek

Zo borduur je de waaiersteek

De waaiersteek is ideaal om een floraal borduurwerkje op te vullen. Met deze eenvoudige steek borduur je snel en eenvoudig een takje of bloemetje.

De waaiersteek

Met de waaiersteek borduur je, zoals de naam het al zegt, een waaiertje. In het Engels wordt deze steek ‘ray stitch’ genoemd: je borduurt stralen of ‘rays’ vanuit eenzelfde punt.

Om een mooie waaier te krijgen wordt er een langwerpige ruit rond de waaier getekend, waarbinnen alle stralen passen. Gebruik deze steek om bijvoorbeeld eenvoudige takjes of bloemetjes mee te borduren. Varieer in grootte, met meer of minder stralen voor een speels effect.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hoe maak je deze steek?

De waaiersteek bestaat uit een reeks stiksteken: het steeltje is één stiksteek met daarboven een oneven aantal stiksteken die uitwaaieren vanuit éénzelfde punt. Deze steken passen binnenin een denkbeeldige langwerpige ruit. De onderste twee steken staan in een hoek van 90 graden met in het midden een lange steek. Hiertussen worden een aantal schuine stiksteken geplaatst. De toppunten van deze steken starten op de omtrek van de ruit en eindigen steeds in hetzelfde onderste punt van de waaier.

Aan de slag!

Benodigdheden

 • Borduurring
 • Stof
 • Garen DMC
 • Borduurnaald met scherpe punt
 • Schaartje
 • Verdwijnstift Prym

Werkbeschrijving

 1. Teken het patroon van een waaier en de langwerpige ruit errond met de verdwijnstift.
 2. Borduur het steeltje met een stiksteek, start in het onderste punt.
 3. Borduur de onderste linkse straal van de waaier, start in het toppunt op de omtrek van de ruit en eindig in het onderste punt, dat tevens het bovenste punt van het steeltje is, van de waaier.
 4. Borduur op dezelfde manier de onderste rechtse straal van de waaier, de middelste straal en tot slot de schuine stralen ertussen.
 5. Ben je klaar? Steek je naald naar achter, keer je werkje om, splits je draden in twee groepjes en leg enkele knoopjes boven elkaar. Knip af.

 

Ken je deze steken al?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)