DIY: zo borduur je dit fleurige palmblad

Door Rani Merckx

Een leuk doe-het-zelfproject dat kleurrijk, snel en helemaal niet moeilijk is? Wat dacht je van dit borduurwerkje? Het is ontspannend, kleurrijk én je hebt slechts twee steken nodig om het na te maken! 

Stap voor stap naar een fleurig palmblad

Start met een goede voorbereiding

Ook bij borduren geldt: goed begonnen is half gewonnen. Bekijk eerst deze video waarin we uitleggen wat je nodig hebt om een vliegende start te nemen, zoals een borduurring en borduurgaren.

Heb je alle benodigdheden bij de hand? Op, naar de volgende stap: het borduurgaren. Voor het maken van dit roze palmblad heb je nodig:

 • DMC 3805: 2 klosjes
 • DMC 603: 2 klosjes
 • Steekdikte: 4/6 draadjes
 • Borduurring: ronde borduurring Ø 16 cm

We zijn er bijna …

Je hebt deze basissteken nodig:

 • De platsteek: bekijk de stap-voor-stapvideo hier.
 • De festonsteek: bekijk de stap-voor-stapvideo hier.

En dan nu … borduren maar!

 1. Download het patroon hier, druk het af op ware grootte en teken het met verdwijnstift op de borduurstof. De stippellijnen geven de hulplijnen weer die je nodig hebt om de schuine festonsteek en de platsteek te borduren.
 2. Gebruik voor de palmbladeren 4/6 draadjes en borduur ze met de festonsteek. Borduur eerst de festonsteken aan de linkerkant van het blaadje. Borduur vervolgens het spiegelbeeld van de festonsteken aan de rechterkant van het blaadje. De festonsteken borduur je onder een hele schuine hoek waardoor ze eruit zien als de nerven van de blaadjes. Volg de hulplijnen op het patroon voor de juiste hellingshoek.
 3. De palmbladeren aan de zijkant komen tegen de rand van de borduurring. Op deze rand kun je niet borduren omdat daaronder de binnenste cirkel van de ring zit. Daarom moet je de borduurring tijdelijk verschuiven. Teken hiervoor met de paarse verdwijnstift de omtrek van de borduurring op de stof, net binnen de rand van de ring.
 4. Schroef vervolgens de borduurring los en verplaats ’m een beetje naar onder. Schroef de borduurring opnieuw vast en zorg ervoor dat de palmbladeren die al geborduurd zijn niet tussen de borduurring zitten. Borduur de palmbladeren tot voorbij de rand van de getekende cirkel. Verplaats de borduurring opnieuw naar de juiste plaats, met als referentie de getekende cirkel.
 5. Gebruik voor de steel 4/6 draadjes en borduur met de platsteek. Ter hoogte van de kromming van het steeltje worden de platsteken korter.

Tip! Om garen te besparen, kun je afgesplitste draadjes samennemen met andere afgesplitste draadjes, waardoor je weer een volwaardige streng garen van 4/6 draadjes hebt.

Ook dit nog:

Heb je een foutje gemaakt? In deze video leggen we uit hoe je schoonheidsfoutjes weer rechtzet! Is jouw borduurwerkje klaar? Fantastisch! Werk hem netjes volledig af met behulp van deze video.

Andere zomerbloeiers borduren?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content