Bos in bloei!

Door De Redactie

Samen met de lente ontwaken ook de eerste bloemen. Voorzichtig steken zij hun kopjes boven om, geprikkeld door de eerste warme zonnestralen, het bos om te toveren tot een kleurrijk schouwspel. Maak kennis met de voorjaarsbloeiers!

Boshyacint
De boshyacint of wilde hyacint is met haar donkerblauwe, klokvormige bloemen een prachtige voorjaarsplant. Ze kleurt de bosbodem letterlijk blauw. Maar hier en daar zie je er ook een wit exemplaar tussen staan. Bloeit in april. (Foto: An De Wilde)

Speenkruid
Speenkruid bedekt met haar gele bloemen als één van de eerste voorjaarsbloeiers grote delen van loofbossen. Door broedknolletjes in de oksels van de hartvormige bladeren kan het speenkruid zich explosief vermeerderen. Bloeit van februari tot mei. (Foto: An De Wilde)

Bosanemoon
De bosanemoon is een van de meest karakteristieke voorjaarsbloeiers, die je gemakkelijk herkent aan de witte bloemen, die soms roze tot licht paars kleuren. Bloeit van maart tot en met mei. (Foto: An De Wilde)

Slanke sleutelbloem
Vochtige loofbossen zijn de uitgelezen plek om de slanke sleutelbloem te vinden. Je herkent haar aan de grote lichtgele bloemen op een lange steel. De bladeren zijn rimpelig en getand. (Foto: An De Wilde)

Daslook
Daslook kan de bodem van het bos volledig bedekken met haar witte bloemenschermen en lancetvormige bladeren en de lucht vullen met een knoflookachtige geur. Daslook werd al lang voor de komst van knoflook door de mens gegeten. Bloeit in april en mei. (Foto: An De Wilde)

Meer weten? Surf naar www.natuurpunt.be/voorjaarsbloeiers

Partner Content