Brood: junkfood voor de eendjes

Brood: junkfood voor de eendjes

Een idyllisch zomerbeeld: in het park samen de eendjes stukjes brood voederen. Maar wist je dat dit nefast is voor de watervogels?

Geen voedingswaarde

Eendjes, ganzen en zwanen mogen dan wel smullen van de stukjes brood, toch geef je ze beter iets anders. Brood, en dan vooral witbrood, heeft namelijk niets van voedingswaarde voor de diertjes. Brood vult enkel hun maag zoals frietjes, diepvriespizza’s en pita’s onze maag vullen: junkfood dus.

eendjes

Diepgevroren erwtjes

Omdat ze vaak al voldaan zijn met brood, zoeken de dieren niet meer naar de voedingsstoffen die ze nodig hebben om gezond te blijven. Zo worden ze sneller ziek of kunnen ze zelfs sterven. Na een leuke wandeling in het park is het beter een zakje zonnebloempitten of diepvrieserwtjes bij de hand te hebben. De dieren genieten hier evenzeer van en het is bovendien goed voor hen.

Overeten

Een ander aandachtspuntje is het te veel voederen. Iedereen, en dan vooral kinderen, vindt het leuk om interactie met de schattige dieren te hebben dus er wordt vaak niet gekeken op een zakje meer of minder eten. Ook dit is schadelijk. Als je naar het park gaat, strooi je lekkernijen dan uit op verschillende plaatsen. Zo blijven onze watertrappelaars niet steeds op dezelfde plaats trappelen.

Bron: piepvandaag.nl, goodhousekeeping. Beeld: Getty Images.

Ook interessant:

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)