Getty Images

Mag je eenden brood voeren?

Een idyllisch beeld: in het park samen met je (klein)kinderen de eenden stukjes brood voederen. Maar is brood eigenlijk wel goed voor watervogels?

Geen voedingswaarde

Brood, en dan vooral witbrood, heeft niets van voedingswaarde voor de eenden. Brood vult enkel hun maag zoals frietjes, diepvriespizza’s en pita’s onze maag vullen: je kunt het dus gerust vergelijken met junkfood.

Daarnaast zoeken de dieren niet meer naar eten dat ze écht nodig hebben, omdat ze meestal al voldaan zijn met brood. Zo komen ze dus heel wat voedingsstoffen te kort en worden ze sneller ziek of kunnen ze zelfs sterven.

Te veel brood

Een ander aandachtspuntje is te veel voederen. Vooral kinderen vinden de interactie met eenden leuk en daarom letten we meestal niet op hoeveel brood we geven. Ook dat is schadelijk voor de eendjes.

Bovendien trekt het brood dat niet door de eenden wordt opgegeten ook ratten, muizen of andere vogels aan die al snel voor overlast kunnen zorgen. En als het brood te lang blijft liggen, vervuilt het water én krijgen tal van ziektekiemen vrij spel.

Dit mag je wél aan eenden voeren

Eendjes, ganzen en zwanen mogen dan wel smullen van de stukjes brood, toch geef je ze beter iets anders. Dit kun je met een gerust hart aan de eendjes geven:

  • haver
  • maïs
  • doperwtjes
  • rijst
  • sla
  • zaden
  • speciaal eendenvoer

Wissel het soort voedsel regelmatig af en strooi je lekkernijen ook op verschillende plaatsen. Zo blijft het niet te lang op dezelfde plek liggen en krijgen andere watervogels ook de kans om ervan te eten.

Meer dierenplezier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content