Brooddoos en bacterie: beste maatjes

Door De Redactie

Je bent een milieubewuste moeder. Je kiest dus resoluut voor een brooddoos in plaats van zilverpapier. Maar is die brooddoos wel betrouwbaar?

Hoe gezond de inhoud van je brooddoos ook is (groentjes, salade, een joghurtje, …), echt lang blijft dat niet duren. Alles hangt af van de bewaartemperatuur van je boterhammetjes. In je boekentas, handtas of zelfs op je bureau is het net iets te warm voor je lunch. Maar helaas niet te warm voor gevaarlijke bacteriën… Onder andere e.coli, stafylokokken en salmonella vermenigvuldigen zich al bij temperaturen vanaf 4 graden Celsius! En dat terwijl de meeste voeding op ongeveer 18 graden Celsius (kamertemperatuur) bewaard wordt… De voedingsvoorschriften vertellen ons dat die lekkere broodjes niet langer dan 2 uur op kamertemperatuur behouden kunnen worden, of moeten ze onherroepelijk de vuilbak in.

Wat zijn nu de concrete gevaren? Vooral de kleinsten onder ons worden getroffen. Kinderen jonger dan 5 jaar zitten 5 keer meer met een voedselvergiftiging dan volwassenen. Daar komt nog eens bij dat het voor kinderen extra gevaarlijk is. Hun immuunsysteem is nog niet voorbereid op deze soort ziekten.

En nu het allerbelangrijkste: hoe voorkom je dat bacteriën een feestje bouwen in je brooddoos?

  • Je brooddoos bewaar je het beste in een goed gekoelde koelkast.
  • Smeer zeker geen mayonnaise op de boterhammen van je kinderen. Mayonnaise bederft erg snel.
  • Stop je lunch nooit in een zakje. Als je je broodjes zo bewaart zal de temperatuur veel sneller stijgen.
  • Eten zonder drinken kan niet, toch? Stop een fruitsapje of een flesje water recht uit de koelkast bij je boterhammen voor wat extra afkoeling.

Partner Content