Buizerd langs de snelweg

Door De Redactie

Merk jij vaak roofvogels op wanneer je over de snelweg rijdt? Buizerds hangen daar rond omdat er veel muizen zijn. Die zijn er op hun beurt weer omdat mensen voedsel uit de wagen gooien. In dit artikel kom je wat meer te weten over deze roofvogel.

Niet alleen zijn de muizen uit op het eten dat heel wat passanten uit de wagen gooien op de snelweg, die grote blok asfalt is gewoon ook een onoverkomelijke barrière voor de diertjes. En zo vormen ze een gemakkelijke prooi voor roofvogels zoals de buizerd

Hoe kan je een buizerd herkennen?

De buizerd (buteo buteo) is onze bekendste roofvogel. Met zijn vele gedaantes (zijn verenkleed gaat van wit tot donkerbruin), zorgt hij voor heel wat verwarring. Zijn Franse naam ‘buse variable’ spreekt boekdelen. De soort wordt vaak fout gedetermineerd. Om de buizerd te onderscheiden van andere roofvogels, zoek je vooral naar donkere polsvlekken en een bleke U op de borst. Zijn staart is relatief kort en zijn vleugels zijn rond. En je ziet hem dus vaak langs de snelweg op een paaltje zitten.

Af en toe tref je hem ook al ‘biddend’ boven de velden aan, op zoek naar een mooie prooi. Met snelle vleugelslagen blijft de vogel op dezelfde plaats hangen. Zo kunnen ze onbeweeglijk naar beneden kijken om een prooi te volgen. De techniek kost veel energie en wordt enkel toegepast door uilen en roofvogels.

Bron: Natuurpunt

Partner Content