16 May 2007, Porto, Portugal --- Boat in Duero River by Ribeira --- Image by © Tibor Bognar/Corbis

Citytrip kiezen? Wat dacht je van deze bestemmingen

Door De Redactie

Met de verlengde weekends in het vooruitzicht is dit hét uitgelezen moment om een citytrip te boeken. Je komt dan vrijwel automatisch uit bij populaire Europese steden als Rome, Barcelona en Berlijn. Maar zou het niet leuk zijn om hiervan de alternatieve tegenhangers te ontdekken? Iets minder toeristisch maar minstens even mooi!

Niet Berlijn, wel Dublin

Berlijn kent een opzwepend uitgaansleven, trendy bars en restaurants en veel street art. Maar met een kwartiertje langer vliegen vormt Dublin, de Ierse hoofdstad, een perfecte tegenhanger. Dublin is een stuk kleiner dan Berlijn en dus heerlijk om te voet te verkennen. Alle bruisende elementen zijn er aanwezig. Dublin ademt geschiedenis en cultuur: op elke straathoek vind je sporen van de Vikingen en de Kelten die de stad ooit bevolkten. In de vele pubs in het Temple Bar District kun je genieten van de Ierse gastvrijheid, pub-food, muziek en uiteraard van whisky en het beroemde Guinness bier.

CITYTRIP

Niet Barcelona, wel Porto

Barcelona is in de regel de bestemming die je kiest als je zin hebt in van alles en nog wat: strand, cultuur en een spannend uitgaansleven. Als je daarentegen even wat verder naar het westen kijkt, zie je een plaats die nagenoeg hetzelfde biedt. In Porto is meer te beleven dan genieten van een heerlijke porto, wat overigens zeker op het to-do-lijstje moet met de vele wijngaarden in het gebied. Wil je liever je vitamine D op peil houden door in de Portugese lentezon uit te waaien, dan kan dat ook. Er zijn stranden in het noorden en het zuiden van de stad om je te ontspannen. Ook een bezoek aan de galerieën in het kunstdistrict Rua de Miguel Bombarda moet mee op het programma!

citytrip

Niet Praag, wel Krakau

Belgen trokken de afgelopen jaren regelmatig naar Praag vanwege de lage prijzen en budgetvriendelijke vluchten. Maar ook in het Poolse Krakau kun je goedkoop reizen en verblijven. Bovendien is er evenveel te beleven als in de Tsjechische hoofdstad. Het historisch centrum van de voormalige hoofdstad van Polen is net zo mooi. In de gezellige café’s en restaurants geniet je van een frisse pint. Het centrum van Krakau heeft prachtige smalle straatjes, gebouwen in gotische stijl en natuurlijk het indrukwekkende kasteel Wawel op de gelijknamige heuvel. Een andere ervaring die zeker de moeite waard is, is een onvergetelijk ondergronds avontuur in de unieke Wieliczka-zoutmijn, Unesco werelderfgoed, net buiten de stad.

citytrip

Niet Wenen, wel Boedapest

Wil je een stad bezoeken die eruitziet als Wenen, maar dan zonder de hoge prijzen en met een warmer klimaat? Dan is Boedapest een goed alternatief. Beide steden hebben tal van indrukwekkende gebouwen en bieden rondleidingen aan op de Donau. De architectuur en cultuur in Boedapest werden beïnvloed door het vroegere Oostenrijks-Hongaarse Rijk, en in beide steden hangt een vergelijkbare sfeer. Een vakantie in Boedapest is trouwens pas compleet met een bezoek aan één van de beroemde Turkse badhuizen.

citytrip

Bron: Expedia.be, beeld: Corbis

Partner Content