Cityt(r)ip: Luxemburg, een te ontdekken stad met zóveel gezichten!

Door Rani Merckx

Libelle & Toerisme Luxemburg

Helemaal niet ver, maar toch even helemaal weg. Op een boogscheut van ons Belgenlandje stuit je op Luxemburg, een fascinerende stad die steeds meer aan populariteit wint! 

Klein, maar groots in veelzijdigheid

In Luxemburg Stad val je van de ene verrassing in de andere. Met z’n veelzijdigheid aan historische en culturele attracties leent de hoofdstad zich als ideale ontspanningsplek. Tijd dus om eropuit te trekken.

1. Spring in het zadel

Door de natuur, de imposante gebouwen in en rond Luxemburg Stad is ons kleinste buurland dé ideale uitvalbasis voor al wie graag op het zadel springt. Een fietsroute die je zeker moet uitproberen is de ‘piste cyclable du Centre’. Deze vormt een volledige lus rond de hoofdstad van het Groothertogdom. Met zijn compacte Altstad (de oude stad), indrukwekkende vesting en weelderige parken kijk je je ogen uit vanop je zadel. De oude stad is gevestigd op een rotsachtig plateau en bezorgt je een prachtig vergezicht. Zonder twijfel hét pronkstuk van de hele fietsroute!

Voor meer informatie over deze fietsroute, klik hier.

© Andreas Kern / LFT

2. Met de ‘K’ van Kunst

In november leeft Luxemburg éxtra op tijdens de vijfde editie van Luxembourg Art Week. Van 8 tot 10 november 2019 zijn alle kunstliefhebbers en verzamelaars van harte welkom op het evenement dat 50 hedendaagse kunstgaleries, culturele instellingen en kunstenaarscollectieven samenbrengt. Ideaal om de hedendaagse kunstscène in al zijn diversiteit te ontdekken. Een niet te missen evenement, dus!

3. Shopplezier verzekerd!

Geen geslaagde citytrip zonder gezellige voetgangerszones, historische steegjes of … bruisende winkelstraten, en in Luxemburg Stad vind je het allemaal. Wat de hoofdstad éxtra bijzonder maakt? Alle winkels en historische gebouwen liggen op een kleine afstand van elkaar en iedereen vindt er gegarandeerd zijn gading.

Keuze in overvloed

In Luxemburg heb je keuze zat: kleine winkeltjes, gerenommeerde labels, trendy boetiekjes en nog veel meer.

  • Ville-Haute bijvoorbeeld biedt onderdak aan alle grote labels, luxueuze zaken en gespecialiseerde winkels met ambachtelijke producten. Met z’n prachtige pleinen en gezellige terrasjes doet het Groothertogdom zeker niet onder voor andere grote Europese hoofdsteden.
  • Op zoek naar grote internationale merken? Dan moet je in de charmante wijk Gare zijn. Rond Avenue de la Gare en Avenue de la Liberté haal je je hart op in de vele winkels, variërend van onafhankelijke boetiekjes met kwaliteitsproducten tot hippe restaurants en bars. Ideaal om even op adem te komen na al dat winkelen.

4. Geschiedenis opsnuiven

Wist je dat de oude stad in het jaar 963 opgericht werd en sinds 1994 deel uitmaakt van het Unesco Werelderfgoed? De oude stad werd in de 16de eeuw vanuit de legendarische Bockfelsen tot één der sterkste vestingen van Europa uitgebouwd. Een bezoekje waard!

Populaire toeristische attracties zijn de ondergrondse historische Kazematten van de Bock. Het ondergrondse gewelf deed toen dienst als bescherming tegen militaire aanvallen, en vandaag kun je deze bezichtigen.

Kazematten van de Bock © Nienke Krook / LFT

Naast indrukwekkende ruïnes en gebouwen vind je ook heel wat groen dat zich een verdere weg baant langs het water en pittoreske huizen. Ook aan te raden: het plateau van Kirchberg, het moderne deel van de stad met zijn bankgebouwen, Europese instanties, concertzaal en musea, zoals het sprankelende MUDAM-museum van de beroemde toparchitect Ieoh Ming Pei, bekend voor zijn piramide van het Louvre. De middeleeuwse huizen van de buitenwijken gaan op harmonieuze manier samen met de architecturale avant-garde van de hoogvlakte van Kirchberg.

© Ministère l’Économie / LFT

Nog meer toeristische trekpleisters in Luxemburg Stad? Die vind je hier!

 

Bron: Toerisme Luxemburg, visitluxembourg en naturescanner.

Meer leuke plekjes om te ontdekken:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content