Ideetjes voor een geslaagd communie- of lentefeest thuis

Ideetjes voor een geslaagd communie- of lentefeest thuis
Little girl celebrate Happy Birthday Party with rose decor in the beautiful garden; Shutterstock ID 188652236; PO: Libelle online; Job: Artikel: geslaagde communie-en lentefeest bij jou thuis; Client: Rani; Other: Communie, lentefeest, organiseren, tips

Ga je voor een buffet, of liever een barbecue? Een feestje in de tuin of binnenshuis? Met deze tips en ideeën slaagt je communie- of lentefeest thuis altijd!

Even praktisch

 • Vraag op voorhand aan je kind hoe hij of zij het feest ziet. Zo weet je waarmee je rekening moet houden en wat de mogelijkheden zijn.
 • Voorzie een aparte tafel voor de cadeautjes en een leuke mand of envelop om de gekregen centjes in op te bergen. Zo raak je niets kwijt.
 • Geef je een barbecue of een etentje? Dan zit je de volgende dag waarschijnlijk nog met overschotjes. Voorzie plastic doosjes, zo kun je de restjes na afloop meegeven aan je gasten. Heb je niet genoeg doosjes? Vraag aan de gasten of ze er zelf wat kunnen meebrengen, want wie kan er nu aan een lekker stukje taart of een frisse salade weerstaan?
 • Het is hét feest voor je communicant of lentekind. Dat het dan niet de hele dag braaf op zijn stoel kan blijven zitten, is logisch. Voorzie een extra outfit die vuil mag worden, of kleed je kind in denim voor het communie- of lentefeest. Je hoeft je als ouder dan geen zorgen te maken als het er iets te wild aan toegaat op het feestje.
 • Een communie- of lentefeest organiseren vraagt veel werk. Wees niet bang om op de dag van het feest wat hulp te vragen.
 • Bepaal op voorhand het budget. Een klein, gezellig feest met taart en creatieve versieringen is soms wel leuker dan een superduur feest. Ga voor een budget waar het hele gezin zich goed bij voelt.
 • Bij bepaalde familiale gebeurtenissen heb je recht op klein verlet. Dat betekent dat je één of meerdere dagen afwezig mag zijn zonder je loon te verliezen. Voor de eerste communie en het lentefeest van je kind kun je er geen beroep op doen, voor de plechtige communie en het feest van de vrijzinnige jeugd wel. Die verlofdag wordt meestal opgenomen op de dag zelf. Valt het feest op een zon-, feest- of inactiviteitsdag, dan mag je verlof nemen op de werkdag voor of na de plechtigheid. Heb je stiefkinderen? Ook dan heb je recht op klein verlet, op voorwaarde dat je getrouwd bent of wettelijk samenwoont met de moeder of vader van het kind.

Extra leuk

 • Leg bij elk bord iets kleins, zoals een kaarsje of een blikken doosje met een kleurrijke tekening van het feestvarken.
 • Themafeestjes doen het altijd bij kinderen. Films, strippersonages of hobby’s waar je kind gek op is, zijn een goed vertrekpunt. Voor Star Wars-fans kun je bijvoorbeeld Star Wars-poppetjes op de taart zetten en liefhebbers van Minions zullen in de wolken zijn met placemats van deze ondeugende, gele mannetjes.
 • Gebruik doorzichtige zakjes om kleine speeltjes en snoepjes in te verpakken. Knoop de pakjes in de bomen of struiken en hang er ook een schaar bij. Zo kunnen de kinderen op het einde van het feest hun eigen souvenir kiezen en zelf het lintje doorknippen.
 • Plak met eetbare lijm smarties of andere snoepjes op een kan. Kinderen vinden zo’n vrolijke limonadekan mét zelfgemaakte limonade het einde.
 • Of wat dacht je van een zelfgemaakte piñata? Ideaal om het feest met een knal af te sluiten!
 • Maak tijdens het feest een groepsfoto en mail die na afloop door naar de genodigden. Een toffe attentie!

Tip: vind je het moeilijk om zelf ideeën te verzinnen? Haal dan inspiratie bij creatieve websites zoals Pinterest, hobbywinkels of creatieve tijdschriften.

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)