Daarom doen wij mee met Dagen Zonder Vlees

Door De Redactie

Het begin van de vasten, dat betekent al enkele jaren ook de start van de campagne 'Dagen Zonder Vlees'. Dit jaar doet ook de Libelle Lekker!-redactie mee. Niet dat we vlees volledig schrappen uit ons menu, maar we proberen het wel 40 dagen lang met wat minder te doen.

Een dagje veggie heeft een positief effect op:

  • Onze planeet: minder vlees eten verkleint je ecologische voetafdruk. De veeteelt stoot namelijk meer broeikasgassen uit dan de hele transportsector en is daarmee één van de belangrijkste oorzaken van de klimaatverandering. Per dagje veggie bespaar je 11m2 op je ecologische voetafdruk, 1000 liter water (dat zijn 10 baden) en 2 kg broeikasgassen (dat is wat je zou produceren als je 15 km met de auto rijdt).
  • Onze gezondheid: we hebben helemaal niet zoveel eiwitten nodig als we denken. Meer zelfs, wie (té) veel vlees eet verhoogt de kans op overgewicht, cholesterolproblemen, suikerziekte en hartkwalen. Wat minder vlees en vis kan dus helemaal geen kwaad.
  • Ons gemoed: van al die kleurrijke groenten op ons bord worden we gewoon ook heel vrolijk, geef toe?

En los daarvan heeft elk van ons ook z'n eigen persoonlijke redenen om mee te doen.

"Waarom ik meedoe? Als ik daarmee mijn ecologische voetafdruk kan verkleinen, is dat alleen maar positief, denk ik. Er komen nog mensen na ons, ik heb thuis 2 kinderen rondlopen." (Saar, eindredacteur)

“Ik eet regelmatig een maaltijd zonder vlees en vind het leuk om daar nu eens een tijdje bewust op te letten. Bovendien leer ik zo andere recepten kennen en kan ik extra creatief zijn de keuken!” (Lore, journalist en eindredacteur)

Ik ga niet voor 40 dagen ‘zonder vlees', maar ik wil wel proberen om 1x per week een vegetarisch alternatief op tafel te zetten, of om eens een vegetarisch gerecht op restaurant te kiezen.” (Davy, coördinator Libelle Lekker!)

“Ik ga niet 40 dagen geen vlees en vis meer eten, maar wel minder. 2 dagen per week 'zonder' is het doel. Dat is gezond, haalbaar en ik draag zo ook een steentje bij aan een beter milieu.”  (Sofie, culiredacteur)

"Ik doe het ook om de dieren te sparen. Weinig mensen denken er nog over na van waar dat stukje vlees nu eigenlijk komt. Wij proberen thuis zo'n twee keer per week vegetarisch te eten, al is dat niet altijd even simpel. Gewoon een stuk vlees of vis vervangen door een vegetarische burger, vind ik niet lekker. Daarom wil ik met mijn deelname aan Dagen Zonder Vlees en met de recepten van Libelle tonen dat vegetarisch ook lekker kan zijn. Het is méér dan een vleesvervanger en wat sla." (Saar, eindredacteur)

Ook enthousiast? 

Surf naar DagenZonderVlees, schrijf je in en word lid van de Libelle Lekker!- groep (onder 'redacties'). Hou ook www.libelle-lekker.be in de gaten, daar posten we lekkere recepten die bewijzen dat veggie absoluut niet saai hoeft te zijn! 

Partner Content