De Kroatische keuken: een onvergetelijke reis voor je smaakpapillen

De Kroatische keuken: een onvergetelijke reis voor je smaakpapillen
CNTB

Dat wij échte bourgondiërs zijn, steken we niet onder stoelen of banken. En ook op reis blijkt uit eten gaan één van de grote genoegens van de Belg. Staat er binnenkort een trip naar Kroatië op de planning? Dan moet je zéker verder lezen, want hier kom je te weten waarom de Kroatische keuken ons hart sneller doet slaan. 

Klinken met een glaasje Maraschino of Zadar. De kleine honger stillen met lekkere hapjes zoals Pag-kaas, ham of gedroogde worst. Genieten van een goedgevuld bord met mosselen, gegrilde vis of paling. En afsluiten met een lekkere pudding of fritule (een soort van oliebol). Heb je ook zo’n zin om te ontdekken wat deze bestemming jou op culinair vlak te bieden heeft?

Typisch Kroatisch? Rijk en gevarieerd

Rijk en gevarieerd kenmerken de Kroatische keuken. De kookboeken staan bol van recepten met tal van ingrediënten die huisvrouwen bij de hand hadden. Eén ding is zeker: in Kroatië zul je maar moeilijk kunnen kiezen uit de hele resem aan verrukkelijke maaltijden.

De Zagorje štrukli bijvoorbeeld doet ons watertanden. Dat is een soort van strudel, maar dan een hartige versie met kaas. En het is niet alleen een uitstekend voorgerecht, een vullende toevoeging aan soepen, maar ook een lekker hoofdgerecht of dessert. Leuk weetje: het ministerie van Cultuur heeft het toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed.

Een ander populair en traditioneel borrelplankgerecht is Soparnik: een eenvoudige taart gemaakt met uien en snijbiet die afkomstig is van Poljica. Deze werd lang beschouwd als een maaltijd voor de armeren omdat het werd gemaakt met makkelijk verkrijgbare ingrediënten.

Kroatische keuken
Maja Danica Pečanić/CNTB

Of ooit al gehoord van Šporki makaruli? De gekookte pasta in combinatie met reuzel en kaneel wordt geserveerd met rundvlees, tomaten, peterselie, knoflook en rode wijn. De ribanac kaas maakt het hélemaal af.

Zoetebekken komen met een Rožata ongetwijfeld aan hun trekken! De lekkernij heeft een grote schare liefhebbers en wordt zowel klaargemaakt als simpele zoete hap, en als kwalitatief hoogstaand gerecht in restaurants. En uiteraard bij mensen thuis als toetje na een uitgebreid diner.

Kroatische keuken
Maja Danica Pečanić/CNTB

Ontdek hier welke andere gerechten dit vakantieland nog te bieden heeft.

Gastronomisch genieten

Van noord naar zuid, van oost naar west, van de oevers van de Adriatische Zee in Dalmatië, tot de valleien van Slavonië … Elke regio in Kroatië heeft z’n eigen ‘speciale’ culinaire persoonlijkheid die je aangenaam zal verrassen. Je proeft ook meteen de Hongaarse, Weense en Turkse invloeden, maar ook de Griekse, Romeinse, en Illyrische smaken.

Kroatische keuken
Stipe Surać/CNTB

Wist je dat Kroatië tien restaurants heeft met een prestigieuze Michelinster?

Wil je graag nog meer culinaire hotspots ontdekken? Hier moet je zijn!

Proost!

In de Kroatische wijnregio’s worden verschillende internationale druivensoorten verbouwd, maar er is vooral speciale aandacht voor inheemse druivensoorten die volledig bij de indentiteit van Kroatië matchen. Elke regio heeft minstens één zeer populaire en hoog aangeschreven variëteit die gebruikt wordt om wijnen in alle prijsklassen te produceren.

Een bezoekje aan een prachtige wijngaard mag dus zeker niet ontbreken op jouw to-dolijst, want dat wordt sowieso een zeer unieke ervaring. Hierbij denken we specifiek aan die in Motovun in Instrië, Kutjevo in Slavonië of Međimurje in Centraal-Kroatië.

Kroatische keuken
Ivo Biočina/CNTB

Het hele jaar door, maar vooral tijdens de oogsttijd in de herfst, zijn de wijnroutes in Kroatië gevuld met mensen die lokale festiviteiten, zoals San Martin willen vieren. Dat is een feestelijke dag die op 11 november in de noordeljke regio’s van Kroatië gevierd wordt. Mensen degusteren dan nieuwe wijn in de wijngaarden, bij mensen thuis en in de pubs en restaurants.

Onmisbare ingrediënten

Olijfolie

Olijfolie is één van de iconen van de mediterrane cultuur en is al eeuwenlang een fundamenteel bestanddeel van de plaatselijke keuken. Ontdek de gastronomische waarde en de helende eigenschappen van dit product door regio’s te bezichtigen waar het geproduceerd wordt: Istrië, Kvarner en Dalmatië. 

Kroatische keuken
Maja Danica Pečanić/CNTB

Typische kruiden

De Kroatische keuken — en dan die van Dalmatië in het bijzonder — wordt gekenmerkt door verse ingrediënten, eenvoud, minder intense kruidige smaken en het gebruik van veel verse kruiden en wilde planten. Deze regio is namelijk rijk is aan mediterrane kruiden zoals salie, laurier, rozemarijn, basilicum, en tijm.

Halal-toerisme in Kroatië

Toerisme is stilaan héél belangrijk geworden voor de economie van Kroatië, en om dat zo te houden, is het cruciaal om trends te volgen, en alle gasten te bieden wat ze nodig hebben. Ook halal-toerisme hoort daar ongetwijfeld bij.

Dat de stad Opatija in november vorig jaar Wereld Halal-Dag organiseerde, toont aan dat ze rekening houden met andere wereldbestemmingen.

Wil je graag nóg meer informatie over de Kroatische keuken? Dan moet je hier zijn! 

In samenwerking met Toerisme Kroatië.

Toerisme Kroatië

Las je deze artikels al?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)