©Ivo Biočina/CNTB

Ontspannen in Kroatië: 10x stranden die je moet zien

Door Celine Werner

Kristalhelder water, wit zand, weelderige natuur, ongelooflijke waterfauna … Nee, je bent niet in de tropen, maar in Kroatië! 

Als je op zoek bent naar een hemelse zonnige bestemming, dan zul je die veel dichterbij vinden dan je denkt, want in Kroatië is het allemaal mogelijk! Met meer dan 1200 eilanden en honderden baaien is deze plek vooral in de zomer populair.

Niet alleen zijn de stranden er fantastisch, maar ook de temperaturen liggen doorgaans rond de dertig graden. En voor wie het zonnebaden beu is en verlangt naar wat meer avontuur, worden er ook tal van activiteiten aangeboden zoals: duiken, wandelen, kitesurfen, fietsen en mountainbiken, varen, kajakken, enzovoort.

Kroatiës meest Instagramwaardige strand: ZLATNI RAT

Zlatni Rat ligt in de stad Bol, op het eiland Brač, het grootste eiland van Dalmatië (de regio die grenst aan de Adriatische Zee). Dankzij zijn oorspronkelijke vorm – een 500 meter lange druppel – trekt het heel wat reizigers aan. De top verandert van uiterlijk afhankelijk van de getijden, stromingen en wind. Het is omgeven door de zee en een bosrijk gebied. Voor alle liefhebbers van watersporten maar ook om te snorkelen, is dit the place to be.

stranden Kroatië
Ivo Biočina/CNTB

Een échte trekpleister: SAKARUN BEACH

In de regio Zadar, op het eiland Dugi Otok, zul je het veelbesproken Sakarun beach vinden. Het wordt begrensd door een dennenbos en je kunt er pootjebaden in het ondiepe water, waardoor het vooral gezinnen aantrekt. Ondanks zijn naam en faam is het strand er door de jaren heen in geslaagd authentiek te blijven. De faciliteiten zijn er ook minimaal: je vindt er slechts twee strandbars en een parkeerplaats die wat verscholen tussen de bomen ligt.

stranden Kroatië
Aleksandar Gospic/CNTB

Het hondvriendelijke Podvorska-strand

Ongelofelijk maar waar: in Kroatië kun je ook een hondvriendelijk strand vinden in de stad Crikvenica. De toegang is gratis en huisdieren morgen er vrij rondlopen zonder dat je ze hoeft aan te lijnen. Er is tevens een bar die allerlei lekkers voor honden aanbiedt. Zin om te relaxen? Dan huur je toch gewoon een parasol en ligtstoel! Het is met andere woorden dé ideale plek om tot rust te komen tussen de baasjes én hun beestjes!

stranden Kroatië
A.R.T redaktionsteam

Een van de mooiste bezienswaardigheden van Kroatië: HET STRAND VAN PASJAČA

Ongeveer dertig kilometer ten zuiden van Dubrovnik is het strand van Pasjača bereikbaar via een in de rots gegraven trap. Dit kleine paradijsje werd in 1955 geboren na de aanleg van een tunnel in de regio, die gegraven werd om overstromingen te voorkomen. De uitgehakte rotsen bleven aan het water liggen en zijn uitgegroeid tot de fraaie rotspartij die je er nu aantreft. Het resultaat? Een paradijselijk plekje aan de Kroatische zuidkust.

stranden kroatië
Zoran Jelaca/CNTB

Het grootste in het lijstje: PARADISE BEACH

Paradise Beach (Rajska plaža) op het eiland Rab, strekt zich uit over 1,5 km en is een van de grootste in Kroatië. Het is bekroond met de ‘blauwe vlag’ voor de kwaliteit van het water, het behoud van de natuurlijke omgeving en de veiligheid. Heel geschikt om er te vertoeven met je familie, dus.

stranden kroatië
Ivo Biočina/CNTB

Het meest natuurlijke: HET STRAND VAN KAAP KAMENJAK

Kaap Kamenjak, gelegen in het uiterste zuiden van het schiereiland Istrië, is een natuurpark dat bestaat uit baaien, valleien en heuvels. De ingang is betalend en aan bezoekers wordt gevraagd om de natuur te respecteren door geen afval achter te laten (je krijgt een vuilniszak bij de ingang).

Het strand, gelegen ten zuiden van het schiereiland, heeft superhelder water, wat het een oogverblindende plek maakt om te duiken. Maar opgepast: de stroming kan best sterk zijn.

stranden Kroatië
Aleksandar Gospic/CNTB

Het meest bekroonde: HET STRAND VAN PUNTA RATA

Kom genieten van het zicht op dit adembenemende kiezelstrand bij Brela in Dalmatië, met een groene, beboste achtergrond. Het is herhaaldelijk uitgeroepen tot de mooiste plek van Kroatië, met name door New York Times, Huffington Post en het Belgische portaal European Best Destinations.

stranden Kroatië
Aleksandar Gospic/CNTB

Het meest rustige: STINIVA BEACH

Hoewel dit strand bekend is bij alle reizigers, blijft Stiniva Beach een ongerept juweeltje van het eiland Vis. Niet voor niets: aangezien het tussen kliffen ligt, kan het alleen bereikt worden via een kronkelend pad dat een afdaling van ongeveer twintig minuten vergt — een detail dat veel toeristen ontmoedigt. Voor wie het absoluut wil bezoeken en de uitdaging niet aandurft, is enkel de boot nog een optie.

stranden Kroatië
Aleksandar Gospic/CNTB

Het meest afgelegen: NUGAL BEACH

Nugal Beach bij de stad Makarska in Dalmatië, ligt verscholen tussen kliffen, en is enkel te voet of per boot bereikbaar. Om dit idyllische stukje Kroatië te bereiken, staat je eerst een hike van een half uur te wachten. Maar eenmaal aangekomen, word je verwelkomd door dit verborgen paradijs dat een geliefkoosd plekje voor nudisten is.

stranden Kroatië
Vjeko Begović/CNTB

Het meest geheime: HET STRAND VAN DE BETINA-GROT

Het strand ligt in de stad Dubrovnik, en is beschermd door sterke en romantische gewelven van de rotsachtige kust. Het strand zelf is erg klein en bestaat voornamelijk uit kiezelstenen, met hier en daar wat fijn zand.

Het strand is enkel over zee te bereiken: er zijn veel kajaktochten waarmee je het kunt bewonderen. De tocht is dus sportief, maar zeker en vast wat zweetdruppels waard!

stranden Kroatië
Igor Brautović/CNTB

Wil je graag meer informatie? Dan moet je hier zijn! 

In samenwerking met Toerisme Kroatië.

Toerisme Kroatië

Las je deze artikels al?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content