De magische ring: de basis voor al je rond haakwerk

De magische ring: de basis voor al je rond haakwerk
© Haken met Studio Hip en Stip

Mutsen, ‘granny squares’, of een vrolijke slinger: wat je ook haakt, de basis is meestal hetzelfde. Bij rond haakwerk start je met de magische ring. Zo begin je eraan!

Hoe haak ik een magische ring of magic loop?

 1. Leg je draad van voor naar achter over je wijsvinger en middelvinger heen.
 2. Pak de draad onder je middelvinger weer op en kruis hem met je draad ter hoogte van je wijsvinger.
 3. Leg je duim op de kruising van de draden en laat de draad van je vingers afglijden. Je heb nu een soort lusje.
 4. Laat de werkdraad achter het lusje naar beneden hangen.
 5. Steek je haaknaald in de lus, achter de werkdraad langs, en laat je haaknaald links van de werkdraad, aan de voorkant, weer uit de lus komen.
 6. Pak nu je werkdraad en maak een losse. Trek deze aan. Maak nog een losse.
 7. Volg verder het patroon. Vaak moet je vasten haken in de ring. Haak de vasten om de ring heen.
 8. Wanneer je alle steken in de ring hebt gemaakt, trek je aan het draadeinde om de opening te sluiten. Haak een halve vaste in de eerste losse om de magische ring te sluiten.

En nu is het aan jou!

DIY: Bloemenslinger

Annemarie Huijser – auteur van ‘Haken met Studio Hip en Stip’:

“Slingers haken staat absoluut in mijn top 3 van favoriete haakwerkjes. Varieer je graag eindeloos met kleuren of maak je je slinger juist liever helemaal in één kleur? Het kan allemaal! Verticaal opgehangen vind ik ze het leukst, maar je kunt ze natuurlijk ook horizontaal ophangen. Of haak een losse bloem en gebruik die als onderzetter of cadeau-versiering.”

magische ring
Uit het boek ‘Haken met Studio Hip en Stip’

Dit heb je nodig voor de bloemenslinger:

 • Haaknaald 3
 • Stopnaald
 • Gebruikte kleuren: Stylecraft: Candyfloss (1130), Turquoise (1068), Fiesta (1257), Lammy Yarns No.1: Donker mint (420), Neon oranje (215), Blauw (40), Mint (62) en By Claire Sparkle: Tropical Green (338)

Handig om te weten:

Gebruikte steken: magische ring, losse, halve vaste, vaste, stokje

 • Als je erg vast haakt, gebruik dan naald 3,5. Wil je de bloem in 1 kleur haken, dan haak je na toer 1 meteen verder toer 2.
 • Om toer 3 en 4 te starten, haak je een halve vaste, of 2 halve vasten, naar de losse ruimte van de vorige toer om verder te kunnen haken. Je keert je werkje dus niet. Zo krijg je een mooie voorkant.

Afmeting bloem:

 • Circa 11×11 cm
 • Totaal: 11 bloemen

Zo begin je eraan:

Maak een magische ring

 1. Haak in de ring 3 lossen (= 1ste stokje), 19 stokjes, sluit af met een halve vaste in de 3de. In totaal 20 stokjes.
 2. Hecht een nieuwe kleur aan en haak als volgt, 3 lossen (= 1ste stokje), in de volgende steek 1 stokje en 2 lossen, 1 stokje, 1 stokje, 2 lossen en dit herhaal je totdat je rond bent. Sluit af met een halve vaste in de 3de. In totaal 20 stokjes.
 3. Hecht een nieuwe kleur aan in een willekeurige losse ruimte van de vorige toer; haak in deze losse ruimte 3 lossen (= 1ste stokje), 1 stokje, 4 lossen, 2 stokjes. *In de volgende losse ruimte weer, 2 stokjes, 4 lossen, 2 stokjes. Herhaal dit nog 8 keer en sluit af met een halve vaste in de 3de. Zo ontstaan er 10 boogjes.
 4. Hecht een nieuwe kleur aan tussen 2 groepjes stokjes, waar geen lossen zitten, haak 1 losse (= 1ste vaste) en haak 7 stokjes in de losse ruimte van de vorige toer. Haak tussen het volgende stokjes groepje 1 vaste en haak 7 stokjes in de losse ruimte van de vorige toer. Herhaal dit nog  8 keer en sluit af met een halve vaste in de 1ste. Zo ontstaan er 10 bloemblaadjes.
Uit het boek ‘Haken met Studio Hip en Stip’

 

Voor de volgende bloemen haak je toer 4 net even anders, omdat je de bloem meteen wilt vasthaken aan een andere:

Hecht een nieuwe kleur aan tussen 2 groepjes stokjes, waar geen lossen zitten, haak 1 losse (= 1ste vaste) en haak 7 stokjes in de losse ruimte van de vorige toer. Haak in het volgende bloemblaadje na het 3de stokje met een halve vaste je bloem aan een andere bloem vast. Dit doe je tussen het 3de en 4de stokje van de laatste toer van de andere bloem.

Uit het boek ‘Haken met Studio Hip en Stip’

 

Haak dan 1 stokje en een halve vaste (tussen het 4de en 5de stokje van de laatste toer van de andere bloem). Nu zit je bloem vast.

Uit het boek ‘Haken met Studio Hip en Stip’

Haak nog 3 stokjes in deze lossenboog en ook dit blaadje is af.

Uit het boek ‘Haken met Studio Hip en Stip’

Haak vervolgens nog 8 bloemblaadjes.

Veel haakplezier!

Deze ‘Flower Garland’ komt uit het boek ‘Haken met Studio Hip en Stip’, een vrolijk DIY-haakboek vol kleurrijke tutorials.

Afbeeldingsresultaat voor haken met studio hip en stip

Nog meer leuk handwerk:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)