De sensatie van sauna

Door De Redactie
Niets zo ontspannend als een dagje sauna. Maar wat doet het precies voor je? Hoe lang doe je het? En waarom ben je best naakt? Zeven vragen, zeven antwoorden.

1. Hoe werkt een sauna?

Bij klassieke Finse sauna’s wordt de lucht opgewarmd door een warmtebron. De temperatuur loopt makkelijk op tot 100° C. Maar in de meeste wellnesscentra vind je tegenwoordig ook infraroodsauna’s. Daarbij wordt de warmte meteen overgebracht naar je lichaam, zonder aanvoer van warme lucht. De omgevingstemperatuur is veel lager dan in een klassieke Finse sauna, waardoor je minder snel last zult hebben van een beklemmend gevoel.

2. Waarom ben je beter naakt in een sauna?

Het lijkt misschien vreemd om naakt tussen andere mensen te zitten, maar het is toch beter om geen badkleding te dragen. Kleding isoleert je huid, waardoor je niet ten volle kunt transpireren. Bovendien is het ook heel onhygiënisch om je badpak of zwembroek aan te houden. Badkleding neemt namelijk al je transpiratievocht op, wat voor onaangename geurtjes kan zorgen. Voor wie toch niet te veel van zichzelf wil blootgeven, kan een simpele handdoek wonderen doen.

3. Wat doet een middagje sauna met je geest?

Het afwisselend opwarmen en afkoelen van je lichaam werkt heel ontspannend en geeft energie. De sfeer van wellness en rust ontspant ook je geest.

4. Welke effecten heeft een saunabezoek op je lichaam?

Wie regelmatig een bezoekje brengt aan de sauna, heeft tot 30% minder kans om een verkoudheid op te lopen. Doordat je lichaam afwisselend wordt opgewarmd en afgekoeld, leert het zich aanpassen aan verschillende omstandigheden. Hierdoor wordt je immuunsysteem versterkt en zal je dus ook minder vlug ziek worden. Het afwisselend opwarmen en afkoelen zorgt er trouwens ook voor dat kleine rimpels verdwijnen. Maar opgelet: dat effect is slechts tijdelijk. Daarnaast is een saunabeurt ook heel goed voor je huid. Doordat je veel transpireert, worden dode huidcellen losgeweekt en wordt je lichaam schoongespoeld. Hoewel je door het zweten ongeveer een halve liter vocht verliest, helpt een saunabezoek toch niet bij het vermageren. Het is wel mogelijk dat je na de saunabeurt iets minder weegt dan voordien, maar dat wordt binnen enkele uren volledig gecompenseerd door te drinken.

5. Hoe lang mag een saunabezoek duren?

Minimum twee uren. Dan kan je lichaam optimaal genieten van de afwisseling tussen warmte, afkoeling en rust. Zorg er wel voor dat je niet langer dan 15 minuten in de saunacabine blijft. Wie de warmte te bedrukkend vindt, gaat beter nog vroeger uit de sauna.

6. Wie mag naar de sauna?

Iedereen, behalve baby’s, want die zijn nog niet in staat hun eigen lichaamstemperatuur te regelen. Ook zwangere vrouwen mogen ervan genieten, behalve vrouwen met een verhoogd risico op zwangerschapsvergiftiging. Wie gezond is, loopt geen risico’s. Een bezoek wordt wel afgeraden aan mensen met hartkrampen, een hoge of lage bloeddruk, reuma en ernstige spataderen

7. Hoe zorg je ervoor dat je saunabezoek veilig verloopt?

Om te beginnen drink je het best geen alcohol tijdens je saunabezoek, omdat dat je hitteregulatiesysteem kan verstoren. Om je vochtverlies weer op peil te krijgen, is het wel aangeraden om na elke saunabeurt twee tot drie glazen koel water te drinken. Verder worden ook zware inspanningen voor of na de saunabeurt beter vermeden. En dan is er nog de etiquette: neem een douche vooraleer je in de sauna gaat, maak niet te veel lawaai en vermijd openlijke affectie.

Partner Content