Dit zijn de meest fietsvriendelijke steden in België

Door Isabelle Ignoul

De lente is hét fietsseizoen bij uitstek. Ga jij graag eens een stukje fietsen, alleen of met het gezin? Groot gelijk, want het is erg goed voor je. De vrijheid, de natuur en de zon op je snoet… wat heb je meer nodig? Juist ja, een leuke omgeving natuurlijk. Die vind je, volgens Test-Aankoop, in Hasselt en Brugge.

Goed rapport voor Hasselt en Brugge

Vorig jaar peilde consumentenorganisatie Test-Aankoop bij 4500 bewoners van 12 Belgische steden naar de fietsvriendelijkheid van hun stad. Geen enkele stad ging naar huis met een feilloos rapport, maar Hasselt en Brugge scoorden veruit het best op vlak van fietspadennetwerk, fietsstallingen en verkeersveiligheid. Waver en Brugge kregen dan weer de beste punten voor de luchtkwaliteit.

België niet de beste van de klas

In België scoort de fietscultuur nochtans niet zo heel erg goed. Tegen fietsland Nederland verbleken we in het niets. Uit onderzoek blijkt dat slechts een derde van de Vlaamse stedelingen met de fiets naar school, het werk of naar de winkel trekt. De reden hiervoor moeten we zoeken in het gebrek aan een goed gespreid fietsnetwerk van mooi aangelegde en goed onderhouden paden. Ook de verkeersonveiligheid speelt mee voor de stadsfietser. Daarnaast neemt ook het fijn stof en schadelijke gassen toe in de steden.

 

Hoe dan ook, eens wat vaker de fiets nemen is zeker een aanrader voor lichaam en geest!

Trouwens, ken jij de Goed in je vel met Libelle-facebookpagina al?

Lees ook zeker deze artikels:

Partner Content