Wout Hendrickx

DIY: kleurrijke macramé-blaadjes voor een zonnige toets in huis

Deze zomer brengen we een hele zomer lang originele én snelle crea-ideeën. Deze kleurrijke macramé-blaadjes knoop je zelf én ze zorgen voor een zonnige toets in huis!

Dit heb je nodig

  • macramégaren (bijvoorbeeld ‘Creative Cotton Cord’ van Rico; wij gebruikten de kleuren 001 (ecru), 013 (beige), 014 (bruin), 021 (zachtgeel) en 023 (terracotta)
  • houten plankje van 20 x 40 cm, met 2 spijkers erin, op ± 28 cm afstand
  • scherp schaartje
  • kam met metalen tanden (of een haarkam)

Tip! Je kunt ook gewone wol gebruiken, maar macramégaren is steviger en pluist minder.

Zo maak je het

1

Stap 1

DIY macramé-blaadjes

Knip een stuk koord van 70 cm en knoop het vast rond de spijkers; je hebt nu een dubbele kerndraad. Knip 24 draden van ± 20 cm lang (of kortere/langere draden voor een smaller/breder blad).

2

Stap 2

DIY macramé-blaadjes

Plooi een draad dubbel en schuif de lus (= lus 1) zoals op de foto onder de dubbele kerndraad door, op 4 à 5 cm van de bovenste spijker (zodat je straks een lus overhoudt om het blad aan op te hangen).

3

Stap 3

DIY macramé-blaadjes

Plooi een tweede draad dubbel, haal de lus (= lus 2) onder lus 1 door tot over de kerndraad, en haal er vervolgens de uiteinden van lus 1 door. Trek de ontstane knoop goed aan rond de dubbele kerndraad.

4

Stap 4

DIY macramé-blaadjes

Herhaal stappen 2 en 3 om een tweede knoop te maken, maar schuif lus 1 nu via de rechterkant onder de kerndraden door, en knoop er lus 2 via links doorheen; zo verspringen de knopen en krijg je een tof zigzagpatroon.

5

Stap 5

DIY macramé-blaadjes

Herhaal stappen 2 en 3 en knoop zo verder tot je de 24 draden hebt opgewerkt. Blijf de knopen telkens goed strak aantrekken.

6

Stap 6

DIY macramé-blaadjes

Kam de getwijnde macramédraden los tot afzonderlijke draadjes. Start bovenaan, en vergemakkelijk het kammen door de draden eerst los te draaien. Als je je werk op het plankje houdt, heb je houvast.

7

Stap 7

DIY macramé-blaadjes

Knip de kerndraden vlak boven de onderste spijker af en kam ook deze door.

8

Stap 8

DIY macramé-blaadjes

Knip de contouren van het blad naar wens in de juiste vorm. En klaar is je macramé-blaadje!

Extra deco-idee

Hang verschillende formaten blaadjes aan een grillige tak die je vond in het bos. Zo’n hanger staat prachtig boven je dressoir of bed.

Foto’s: Wout Hendrickx. Met dank aan Ikea.

NOG MEER DIY-IDEETJES:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content