Een eigen zaak: hoe begin je eraan?

Door De Redactie

Starten met een eigen zaak is niet niets. Heb je een geschikte locatie? Ben je stressbestendig, heb je organisatietalent en de nodige technische bagage? Kun je omgaan met onzekerheid en is je idee realistisch? Stel jezelf deze belangrijke vragen vooraleer je eraan begint.

Eenmanszaak of vennootschap?

Een belangrijke keuze die je moet maken, is de rechtsvorm van je onderneming: ga je voor een eenmanszaak of een vennootschapsvorm? Hierover vind je meer informatie op www.startersservice.be, de starterssite van Unizo, onder de tabs ’Startersinformatie’ en ’Ondernemingsvorm’.

Een berg vol paperassen

Een nieuwe zaak vraagt uiteraard heel wat administratie. Je hebt onder andere een ondernemingsnummer nodig, je moet je btw-status activeren en je moet je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Afhankelijk van het soort zaak zijn ook extra vergunningen of een registratie nodig. Voorbeelden zijn: de milieuvergunning, de vergunning voor grote verkoopruimtes, de registratie voor aannemers… Om zelf niet verloren te lopen in alle paperassen, neem je het best contact op met een ondernemingsloket. Daar kun je al je startersformaliteiten in orde laten brengen. Een lijst van erkende ondernemingsloketten vind je op de website van de Federale Overheidsdienst Economie (www.economie.fgov.be).

Oké, je kunt het!

Bij een ondernemingsloket naar keuze moet je bovendien kunnen aantonen dat je een basisnotie hebt van onder meer boekhouden, administratie, verkooptechnieken… Dat kan bijvoorbeeld door een reeks erkende diploma’s voor te leggen, of door te bewijzen dat je al praktijkervaring hebt. Het maakt daarbij niet uit of je je handelsactiviteiten in hoofd- of in bijberoep zal uitoefenen. Voor sommige beroepen moet je daarnaast ook een bewijs van beroepskennis kunnen voorleggen, ook via een diploma of voldoende jaren ervaring. Het gaat om de zogenaamde ’gereglementeerde beroepen’, zoals fietsenmaker, schrijnwerker, bakker, masseuse of schoonheidsspecialiste. Meer info hierover vind je ook op www.startersservice.be, onder de tabs ’startersinformatie’ en ’startersvoorwaarden’.

Een financieel duwtje in de rug

Een eigen zaak opstarten, kost geld. De overheid stelt een aantal steunmaatregelen ter beschikking van starters. Een checklist vind je op www.startersservice.be, onder de tabs ’startersinformatie’ en ’financiering en steunmaatregelen’.

Meer info nodig? Neem contact op met de Provinciale Diensten Agentschap Ondernemen via het nummer 0800 20 555 of surf naar www.agentschapondernemen.be. Hier kun je de handige brochure ’Mijn eigen zaak – starten met kennis van zaken’ downloaden.

Bron: Libelle
 

 


 

Partner Content