Mount Hood Wilderness, Mount Hood National Forest, Oregon, USA --- Sun and clear sky above wildflowers --- Image by © Craig Tuttle/Corbis

Een zomer vol kleur… creëer je in april

Door De Redactie

Nu magnolia’s en forsythia’s ons verwennen met overdadige bloemenpracht, zou je haast vergeten dat deze enkel in de lente bloeien. Wil je ’s zomers ook genieten van kleur en geur in je tuin?

Plant zomerbloeiende bollen

Bij bloembollen denken we al snel aan de klassieke voorjaarsbloeier zoals[LINK_TEXT id=1] Maar ook dahlia’s, gladiolen, lelies, en zelfs begonia’s gaan allemaal als bol de grond in. Het enige verschil is dat ze in de zomer bloeien. Plant ze eind april voor het beste resultaat. Als het echt nog koud is, wacht je best tot na de ijsheiligen. De bollen zijn namelijk vorstgevoelig.

Zomerbollen heb je in alle kleuren en maten. Kies degene die je mooi vindt en steek ze in de grond. Veel meer vragen ze niet. Ze laten zich makkelijk combineren met andere planten en voelen zich overal thuis. Door de voedselvoorraad in hun bol kunnen ze ook in arme grond goed gedijen. Zelfs in pot doen deze zomerbloemen het schitterend!  Wat ze wel absoluut nodig hebben is zon. Hoe meer zon, hoe rijker ze zullen bloeien!

Tip: plant niet alle bollen op hetzelfde moment, zo spreid je de bloeiperiodes.

Zaai eenjarigen

Voor wie wat kleur wil toevoegen aan zijn tuin, zijn eenjarige bloemen ideaal. Zaai ze zelf, dat is helemaal niet moeilijk en bovendien veel goedkoper. De mooiste eenjarigen op een rijtje: zonnebloemen, kosmosbloemen, reukerwtjes, korenbloemen, juffertjes-in-het-groen, Oost-Indische kers, slaapmutsje, het Mexicaans madeliefje, papavers, afrikaantjes, zinnia, leeuwenbekjes en goudsbloemen.

Hou er wel rekening mee dat niet al deze schoonheden evengoed tegen de kou kunnen. Zinnia’s en leeuwenbekjes mogen bijvoorbeeld pas na 15 mei in de tuin. Wil je toch al snel van hun bloemen genieten? Dan kan je ze binnen voorzaaien en daarna buiten planten.

Voordelen

Bloemen hebben veel te bieden. Ze voorzien je tuin van kleur en geur en dat is niet enkel een genot voor je zintuigen, het trekt ook vlinders en bijen aan, wat de bevruchting in je moestuin ten goede komt.

Maar dat is niet alles. Zo kan je zomerbloemen bijvoorbeeld ook gebruiken als snijbloem. Dahlia’s zijn hiervoor perfect. Snij ze ’s ochtends schuin af en zet ze in een vaas. Op die manier breng je zomerse vrolijkheid in je huis. Je kan naar hartenlust experimenteren met bloemen. Ook zijn er heel wat varianten eetbaar, waardoor ook je salade of zomerse cocktail een exotisch tintje krijgt.

Partner Content