Fiets jij veilig? Doe de test!

Door De Redactie

Mag je bellen op de fiets? En ben je als fietser verplicht om je arm uit te steken als je wilt afslaan? Wij zochten het voor je uit.

Fietsers mogen altijd naast elkaar rijden

Fout! Op een fietspad mag je met zoveel personen naast elkaar rijden als de breedte van het pad toestaat, op voorwaarde dat je de andere weggebruikers niet hindert. Als er geen fietspad is, gelden er andere regels. Je mag op de rijweg met twee naast elkaar rijden, behalve wanneer je het andere verkeer hindert. Dan rijd je achter elkaar.
 

Je mag niet telefoneren terwijl je fietst

Juist!  Alleen als je belt met een handsfree kit of als je stapt met je fiets aan de hand terwijl je belt, ben je niet strafbaar. Wie betrapt wordt op bellen tijdens het rijden, riskeert een boete van 100 euro.
 

Je moet je arm uitsteken als je wilt afslaan

Juist! Maar alleen als dat veilig kan. In gevaarlijke situaties (bijvoorbeeld bij slecht weer of als het wegdek in slechte staat is), mag je je twee handen aan het stuur houden. Probeer wel oogcontact te maken met de andere weggebruikers, zodat ze weten dat je gaat  uitwijken.

Knipperlichten op de fiets zijn verboden

Fout!  Sinds 2006 mogen fietsers in plaats van de traditionele vaste lichten ook knipperlichten gebruiken om zichzelf zichtbaar te maken op de weg. Bovendien mag je zelf kiezen waar je het lampje vastmaakt: op de fiets zelf, op je lichaam, je kleding of rugzak. De enige voorwaarde is dat de verlichting goed zichtbaar is voor de andere weggebruikers.

Partner Content