Uitstap van de week: fietsen langs Hagelandse druivenstokken

Uitstap van de week: fietsen langs Hagelandse druivenstokken

Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, afgestemd op het seizoen. Deze week fietsen we door het Vlaams-Brabantse Hageland, langs de wijngaarden die de jongste jaren weer deel uitmaken van het landschap, zoals lang geleden.

Meer dan ooit is het een goed idee om volop te genieten van de frisse buitenlucht en de open natuur. En dat is waar onze uitstappen zich op concentreren. Er blijven wel een aantal beperkingen en maatregelen gelden. Hier lees je er alles over.

Wijn, wijn, wijn!

De provincie Vlaams-Brabant wordt doorkruist door een wirwar van snel-, spoor- en waterwegen, maar je vindt er ook verrassend landelijke plekken. Dat geldt zeker voor de streek waar we deze week doorheen fietsen, ruwweg de driehoek Wezemaal – Holsbeek – Tielt-Winge. Een tocht van 45 kilometer die je, net in de periode van de oogst, de kans biedt om een unieke teelt te bekijken: die van de wijndruiven. Een gevolg van de klimaatopwarming? Misschien, maar in deze streek hadden de Romeinen al wijnstokken geplant!

Natuurreservaat de Wijngaardberg. (c) Toerisme Vlaams-Brabant

Onze wijnroute vertrekt op de meest logische plaats: het Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn in Rotselaar. Je ontdekt er de Hagelandse wijnstreek in al haar geuren, kleuren en smaken. Check wel even de openingsuren! Plan je bezoek best na de fietstocht, zeker als je wijn wilt proeven. Vlakbij, in Wezemaal, ligt ook de Wijngaardberg, een getuigenheuvel waarop je de terrassen van de vroegere wijngaarden nog goed kunt zien.

De waterburcht van Horst. (c) Lander Loeckx / Toerisme Vlaams-Brabant

We volgen even het traject van de E314 die het gebied bovenaan begrenst. Op deze fietstocht kom je een paar pittige heuvels tegen, de eerste al na een kilometer of drie, als we de snelweg achter ons laten richting het dorpje Nieuwrode. Van hier trekken we naar het kasteel van Horst, beter bekend als de prachtige waterburcht die de Rode Ridder bewoont in de stripverhalen van Willy Vandersteen. Over de toren bestaat er een prachtige legende. Het domein is een wandeling meer dan waard, het kasteel zelf is momenteel helaas gesloten voor restauratiewerken. In het Wagenhuis is een bezoekerscentrum en een gasthof ondergebracht.

Fietsen langs wijngaarden. (c) Lander Loeckx / Toerisme Vlaams-Brabant

Kan het nog landelijker? Jawel, richting Tielt-Winge passeer je langs het dorpje Houwaart, waar het uitzicht op de velden – en wijngaarden – bijna eindeloos is. De romaanse toren van het kerkje hier is 7 eeuwen oud! En over pittig gesproken: voorbij het dorp wacht ons een stevige klim: op één kilometer stijgt het zo’n 60 meter. Op de Houwaartse Berg, waar je een rustplekje wacht, kijk je onder meer uit op een wijndomein, waar wijnliefhebbers zes jaar geleden zo’n 1200 wijnstokken hebben aangeplant.

De Vlooybergtoren. (c) Lander Loeckx / Toerisme Vlaams-Brabant

We suizen de berg weer af richting Tielt-Winge. Hier vertrekken niet voor niets twee mountainbikeroutes. In de verre omgeving is de gemeente ook bekend voor het winkelcentrum Het Gouden Kruispunt, dat we vandaag per fiets links laten liggen. Hier scheren we ook nog even langs de E314. Onze tocht stuurt ons alweer een heuvel op. Niet hoog genoeg voor een perfect uitzicht? Geen nood, midden in de velden ligt de fameuze ‘stairway to heaven’, de Vlooybergtoren. De Roeselberg is een plateau, gevormd door een laag ijzerhoudende grond (of ‘roesel’) die deze heuvel tegen erosie beschermde.

Het Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn. (c) Toerisme Vlaams-Brabant

We blijven door open gebied rijden, afgewisseld met een beetje bos en een kasteeldomein (Cleerbeek), richting Holsbeek. Dacht je dat er in het Hageland alleen wijn werd gemaakt? Dan moet je hier toch ook eens een bezoek brengen aan Brouwerij De Vlier. Maar als de wijn je naam blijft roepen, laat je het dorpscentrum links liggen en vervolg je je weg naar het eindpunt, het Bezoekerscentrum. Daar kun je eindelijk het resultaat proeven van wat de bodem hier gul voortbrengt. Gezondheid!

Meer weten?

Alle info over deze fietsuitstap vind je hier. Voor nog veel meer fietstochten door het Hageland en de Vlaams-Brabantse Groene Gordel klik je hier. Een kaart met het volledige fietsnetwerk Vlaams-Brabant (€ 7) kun je hier bestellen.

De vernoemde adressen zijn normaal gesproken open voor publiek, maar dat is momenteel misschien niet het geval. Hierbij de links, die je zeker best even raadpleegt voor je vertrekt als je er wil stoppen:

Het Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn

Natuurreservaat De Wijngaardberg

Het Kasteel van Horst en het Wagenhuis

Brouwerij De Vlier

Praktische info

  • Vertrekpunt: Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn, Kerkstraat 16, 3111 Wezemaal
  • Afstand: 45 km
  • Periode: altijd
  • Traject: knooppunten 64 – 63 – 44 – 8 – 7 – 6 – 5 – 75 – 73 – 27 – 28 – 74 – 97 – 98 – 99 – 29 – 42 – 82 – 64
  • Extra info: een kaartje met de knooppunten en een beschrijving vind je hier

Coverbeeld: (c) Lander Loeckx / Toerisme Vlaams-Brabant

Nog meer fietsuitjes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)