Uitstap van de week: fietsen rond Lierke plezierke

Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, afgestemd op het seizoen. Deze week maken we een rustige fietsuitstap in de omgeving van het Antwerpse stadje Lier, met een kleine stadsverkenning en kastelen, véél kastelen.

Trotse torens en bescheiden heide

De coronamaatregelen rond uitstappen, het bezoeken van musea en horeca en dergelijke zijn sterk versoepeld. Hier vind je de meest recente regelingen. Natuur en Bos geeft hier nog richtlijnen bij uitstappen door natuurgebied. Bij eventuele stopplaatsen geven we de link mee, zodat je kunt zien of er op deze plek nog beperkingen gelden. Klik er zeker even op voor je vertrekt.

Je start in een gezellig en mooi Vlaams stadje dat zelf een bezoek meer dan waard is, rijdt dan langs de Nete en een stiltegebied, passeert een aantal feeërieke monumenten en eindigt na alweer een tocht langs het water in een klassiek natuurgebied dat voor kinderen de ultieme zandbak is. Nog meer kan je van de ideale fietsroute toch niet verlangen?

Een prima startplek voor onze fietstocht: het mooie Antwerpse stadje Lier. (c) David Samyn/ Toerisme Antwerpen

Starten doen we aan de fietsbrug vlak bij het station van Lier: ideaal als je fiets & trein combineert, al kun je in Lier ook fietsen huren. Trek zeker wat tijd uit om dit pittoreske stadje te bezoeken. Een aanrader is het begijnhof, waar nog echte kant wordt geproduceerd, met mooie typische huisjes maar ook de barokke Sint-Margaritakerk. Loop over de Grote Markt: naast de lakenhalle die nu het stadhuis van Lier is, rijst het 650 jaar oude Belfort op met zijn eigen beiaard. Sinds 1999 is dit Unesco Werelderfgoed. En natuurlijk moet je zeker de beroemde Zimmertoren bekijken, een wonder van techniek, het “heelal tussen vier muren”, zoals Felix Timmermans het beschreef. Zelfs voor een bezoek aan het Zimmermuseum heb je op deze tocht van amper 33 km wel wat tijd.

Het pittoreske Gestel. (c) Mie De Backer/Toerisme Antwerpen

Tijd nu om het platteland in te trekken, richting Berlaar. Kronkelende, verharde maar o zo rustige weg, die een flink stuk langs de Grote Nete loopt. Na een kleine 8 km passeren we ons eerste kasteel: het 19de-eeuwse Kesselhof. Het centrum van Berlaar doen we niet aan, we rijden langs stiltegebied naar het dorp Gestel. Kasteel nummer twee: Hof van Rameyen, waarvan de wat mistige geschiedenis misschien wel teruggaat tot de 13de eeuw. Een van de zonen van Rubens heeft hier nog gewoond. Het sprookjesachtig mooie kasteel, vast decor voor menige trouwfoto, is privé-bezit en helaas niet meer toegankelijk voor publiek. We zoeven door naar… nóg een kasteel: het Gestelhof. Een gebouw met geschiedenis: opgetrokken in 1314, leeggeplunderd (1542), platgebrand tijdens de Boerenkrijg en zwaar beschadigd door de Duitsers in WOI. Maar telkens herrees het kasteel uit zijn as en kreeg er nieuwe stijlelementen bij, die prachtig zijn gecombineerd. Jammer genoeg voor ons is ook dit nu privédomein geworden. Maar ook Gestel zelf is een bezoek overwaard!

Fietsen langs de Gete levert gegarandeerd mooie uitzichten op. (c) David Samyn/Toerisme Antwerpen

Van Gestel gaat het, een stukje over onverharde weg, richting Nijlen. Maar alweer buigen we vlak voor de dorpskern af. Over het enige stukje drukke baan van de route (rechts nog maar eens een kasteel) fietsen we naar het Fort van Kessel. Tijdens WOI werd dat gebombardeerd met de beruchte Dikke Bertha-kanonnen, vandaag is het een onderkomen voor… vleermuizen. Het fort is ook te bezoeken met een gids. Iets verder komen we voorbij het provinciaal groendomein Kesselse Heide. Dit zijn de Kempen van vroeger: een mix van struikheide, naald- en loofbos, zandige vlakten en vennen. Schapen zorgen voor het behoud van dit authentieke landschap. Voor kinderen vormen de uitgestrekte zandvlakten de ultieme zandbak.

Voor onze laatste etappe zakken we weer af naar het water, dit keer de Kleine Gete, met heerlijk schilderachtige plekjes. De laatste vier kilometer gaat het weer naar Lierke plezierke. Als het weer mee wil is het hier nog heerlijk rondhangen op een terrasje.

Meer weten?

Hier vind je alle info over deze fietsroute. Wil je de route alvast bekijken? Je kan ze hier zelfs kilometer per kilometer volgen!

Voor wie de rest van de Kempen wil verkennen, is er de nieuwe Fietskaart Kempen. Die kun je hier online bestellen (€9,95). Bekijk zeker ook alle andere fietsroutes in de Kempen.

Praktische info

  • Vertrekpunt: fietsbrug bij knooppunt 98 in Lier
  • Afstand:  33 km
  • Periode: altijd
  • Traject: knooppunten 89 – 19 – 20 – 30 – 54 – 57 – 16 – 32 – 41 – 14 – 24 – 76 – 93 – 88 – 89 – (05, centrum Lier)
  • Extra info: een pdf van de wandelkaart kun je hier downloaden

Coverbeeld: de kesselse Heide, (c) kempen.be

Meer uitstapjes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content