Geboorte betekent eenzame periode voor mama’s

Door De Redactie

Brits onderzoek heeft aangetoond dat heel wat kersverse mama's bijzonder eenzaam zijn. Het eerste jaar na de geboorte van hun kleine lieveling is zelfs de eenzaamste periode uit hun leven.
 

Een kindje krijgen…het is vaak het mooiste wat je kan overkomen en toch is het niet altijd rozengeur en manenschijn. Het eerste jaar na de bevalling hebben heel wat mama's amper 90 minuten per dag contact met iemand anders. Voor de geboorte lag dit cijfer natuurlijk een stuk hoger. 9 op 10 vrouwen missen die sociale contacten al na een paar weken of maanden. 53% van de mama's geeft zelfs toe zich geïsoleerd te voelen tijdens deze periode in haar leven.

Eén van de oorzaken voor dit sociale tekort is het feit dat directe familie steeds verder weg woont. Slechts 29% van de kersverse moeders woont nog vlakbij een familielid. Hierdoor raken ze steeds meer aangewezen op buren, maar dit zijn vaak mensen waar ze, voor de geboorte, amper contact mee hadden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 1 op 5 overdag niemand heeft om mee te praten!

Ook het vaak gehoorde "deze baby bracht mijn partner en mij nog dichter bij elkaar" klopt niet altijd: een kwart van de mama's spreekt zelfs van een verslechtering van de relatie met de partner. 1 op 5 spreekt wél van een verbetering!

Partner Content