Goed om te weten!

Door De Redactie

Rond voedsel bestaan heel wat misvattingen: zwemmen met een volle maag is bijvoorbeeld geen goed idee. En fruit en groenten moet je wassen wegens de pesticiden. Maar is dat echt zo?

Zwemmen met een volle maag

De theorie achter de "niet zwemmen met een volle maag"-fabel luidt dat je maag en darmen vlak na de maaltijd veel bloed nodig hebben voor de vertering. Daardoor gaat er minder bloed naar je hersenen en spieren en zou je kunnen verdrinken. Dat klopt maar gedeeltelijk. Je kan inderdaad krampen krijgen door onvoldoende bloedtoevoer, maar zolang je niet gaat competitiezwemmen, kan een plons in het water vlak na het eten geen kwaad.

Je fruit en groenten niet wassen voor je ze opeet

Vaak wordt aangeraden om groenten en fruit goed te wassen voor je ze opeet omwille van de pesticiden die op de schil zouden kunnen zitten. Maar dat is niet de voornaamste reden waarom het belangrijk is om ze een schrobbeurt te geven. Er kunnen namelijk heel wat bacteriën, parasieten en zelfs virussen zitten die je behoorlijk ziek kunnen maken. Goed wassen is dus de boodschap.

Rauw gehakt eten

Kan je met een gerust hart een hap rauw gehakt naar binnen spelen terwijl we balletjes rollen voor de soep? Het antwoord is "ja, maar". Zolang het gehakt vers en koel bewaard is, kan het in principe niet zo'n kaad, zeker niet met rundergehakt. Door de strenge vleeskeuring en voedingshygiëne in ons land is het gevaar op lintwormen en dergelijke immers niet zo groot. Toch houden rauwe producten altijd wat meer risico in dan gekookte of gebakken producten. Voor zwangere vrouwen is het eten van (half)rauw vlees af te raden omwille van de toxoplasmose parasiet.

Een kauwgom inslikken

Dat je maag zou gaan toeplakken als je een kauwgom inslikt, is natuurlijk pure nonsens. Je maag zit vol zure maagsappen, een per ongeluk ingeslikte kauwgom kan onmogelijk aan je maagwand blijven plakken. De kauwgom verdwijnt na verloop van tijd vanzelf via de stoelgang uit je lichaam.

Het klokhuis van je appel mee opeten

Wanneer je op appelpitjes kauwt, komt er blauwzuur (of cyanide) vrij. In hoge dosissen is deze stof giftig voor de mens. Je loopt echter nog eerder het risico om een vallende appel op je hoofd te krijgen dan dat je via het klokhuis van je appel te veel cyanide binnenkrijgt.

Bron: Libelle

 

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."