Goedkoop en verrassend op vakantie met huizenruil

Door De Redactie

Huizenruil is een manier van reizen die in het buitenland al jaren groeit, maar in België blijft aanmodderen. Voor een bepaalde periode wissel je van woning met een gezin, koppel of persoon naar keuze. Vandaag de dag zijn er meer dan 43.000 mensen over de hele wereld die gebruik maken van Home Exchange. Dat zorgt voor 80.000 huizenruilen per jaar. Iets voor jou?

Home Exchange piekte in zijn bekendheid door de Cameron Diaz en Kate Winslet-film ‘The Holiday’. Daarin wisselen de twee hoofdrolspeelsters tijdens een vakantie van woning. De film zorgde tussen 2006 en 2008 voor een verdubbeling van het aantal ruilen, maar in ons land sloeg de hype niet aan.

België telde in 2012 amper 350 leden in tegenstelling tot de 1700 leden in Nederland. Corinne Nieman is de Nederlandse vrouw achter www.huizenruil.com. Nederlanders zijn volgens Corinne gemakkelijker in het ruilen van hun huizen. Dat karakter zie je ook in Denemarken. ‘Nederlanders en Denen lijken meer op elkaar dan Nederlanders en Belgen’, vermoedt Corinne. Tegenstanders zien het als een inbreuk op hun privacy.

Met wie ruil je?

‘Je ruilt niet met een wildvreemde’, luidt het bij Corinne. Het is niet zo dat je een e-mail stuurt en de dag erna in een ander huis zit. Je skypet met mensen en ziet hoe hun woning eruit ziet. Je mailt ze en stelt vragen. Er gaat een heel contact aan vooraf en dat is op basis van respect en vertrouwen. Als mensen te ver van je af staan, dan zeg je “nee”.

Waarom ruilen?

Er zijn vele voordelen aan deze manier van reizen. Zo betaal je niet voor je verblijf zoals voor een hotel of vakantiehuis. Je geeft op die manier niet meer geld uit dan je thuis zou doen. Het enige extraatje zijn de reiskosten en eventuele uitstapjes. Bovendien slaap je in een comfortabel bed en kan je net als thuis, je eigen potje koken. De meeste spullen die je thuis hebt, zijn in je' ruilhuis' ook aanwezig.

Leven als een local

De mensen met wie je ruilt, geven graag de beste adresjes uit hun buurt door. Corinne vertrok zo met haar gezin naar Rome: ‘We aten in een heel klein restaurantje waar alleen maar Italianen zaten. Dat hadden we als toerist nooit gevonden. Het was ontzettend goed en ze hadden zulke lekkere wijn. Een absolute verrasing!’

De perfecte match

Wendy van der Heyden, een fan van huizenruil,  woont met haar man en twee zonen in Borgerhout. Zij ruilde haar appartement in een oud fabrieksgebouw al acht keer in voor een tijdelijke woonplaats. ‘Meestal laten we het op ons afkomen. Zelf naar een woning zoeken vraagt veel tijd. Het is gemakkelijker om een match te vinden met mensen die al naar hier willen komen’, beseft Wendy.

Luxueuze zwembaden

Woon je in een villa, dan kan je terecht op Home Exchange Gold. In Nederland zijn er slechts tien leden aangesloten bij deze versie van huizenruil. Toch was er een onderscheid nodig voor grote villa’s met hun luxueuze zwembaden. Want natuurlijk wil iedereen met die prachtige woningen ruilen. Op die manier kregen de bewoners zo’n 600 aanvragen per jaar binnen. Op deze manier blijft iedereen tevreden.

Poetsen maar!

Nadelen en problemen ondervind je bij iedere manier van reizen. Zo ook bij een huizenruil. Wendy heeft na een huizenruil extra opruim- en poetswerk, zowel thuis als in het ruilhuis. Die zorg heb je niet op hotel. ‘Er is ook één keer een ruil naar Griekenland niet doorgegaan terwijl we wel al tickets hadden geboekt. Toen waren we genoodzaakt om een huisje te huren. Toch is het een veilige manier van reizen. Het is eigenlijk gelijk oversteken en je ontmoet heel lieve en zorgzame mensen’, vindt Wendy.

Tekst: Lyn Schalk

Partner Content