Uitzicht over het Bootjesven. © Toerisme Provincie Antwerpen

Groene plekjes in Hoogstraten: 5x heerlijk vertoeven in de natuur

Libelle & Toerisme Provincie Antwerpen – Kempen

Niets zo rustgevend als een zalige wandel- of fietstocht in de natuur. En in de Kempen vind je heel wat uitgestrekte natuurgebieden, fraaie parken en wondermooie bossen waar het heerlijk vertoeven is. Wij verklappen jou deze week de mooiste groene plekjes in Hoogstraten. 

5 niet te missen groene plekjes in Hoogstraten

1. De natuur opsnuiven in Den Rooy & Smisselbergen

groene plekjes in Hoogstraten
Het bos van Den Rooy. © Toerisme Provincie Antwerpen

Bossen, weilanden, akkers… Den Rooy en Smisselbergen heeft het allemaal. Dit veelzijdige natuurgebied floreert bovendien in álle seizoenen: in de zomer zorgt het bloemrijke grasland voor een kleurrijk landschap, in de herfst vind je in het natte bos karakteristieke planten en unieke paddenstoelen en in de winter pronkt de rode kelkzwam op de dode takken van de zwarte els.

Kortom, Den Rooy en Smisselbergen vormt het hele jaar door het perfecte decor voor een wandeling met het hele gezin. Want ook voor de allerkleinsten is er het speciale ‘Kortebeentjespad‘, een korte wandeling waar ze over kronkelende paadjes kunnen wandelen, tussen omgevallen bomen kunnen klimmen, kriebeldiertjes kunnen ontdekken en nog véél meer.

2. Ontsnappen aan de drukte in het begijnhof van Hoogstraten

groene plekjes in Hoogstraten
Wandel langs de schattige witte huisjes van het begijnhof. © Toerisme Provincie Antwerpen

Het begijnhof van Hoogstraten is een groene oase van rust midden in het bruisende stadscentrum. In de jaren ’90 werd het flink gerestaureerd, en in 1998 kreeg het project een plekje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Zodra je er binnenstapt, staat de wereld even stil en vergeet je dat er buiten de muren van het begijnhof de drukte van het dagelijkse leven op volle toeren draait. De ideale plek voor een wandeling of picknick op de bleekweide of in de historische boomgaard, terwijl je geniet van de rust en stilte die over het begijnhof hangt.

3. Fietsen en wandelen in de Markvallei

groene plekjes in Hoogstraten
Fietspad langs de Mark. © Toerisme Provincie Antwerpen

De Markvallei is niet alleen een groene, maar ook de meest kleurrijke omgeving van Hoogstraten. De ondergaande goudgele zon die weerkaatst op de blauwe rivier terwijl ze de lucht vult met een warme oranje gloed, de grote pimpernel – uiterst zeldzaam in Vlaanderen – die de bermen van de Markvallei bordeauxrood kleurt… Kortom, een pareltje om te ontdekken, zeker met de fiets. Het fietspad langs de Mark leidt je langs al dat natuurschoon en eindigt in Meersel-Dreef, het meest noordelijke dorpje van Vlaanderen. Hier kun je ook naar hartenlust wandelen en fietsen of een bezoekje brengen aan de Meerselmolen, een authentieke watermolen die dateert uit de 14de eeuw.

4. Plezier voor het hele gezin in De Mosten

groene plekjes in hoogstraten
Vlonderpad door het weiland in De Mosten. © Toerisme Provincie Antwerpen

Op recreatiedomein De Mosten vind je voor ieder wat wils. Kinderen kunnen zich uitleven in de speeltuin en je kunt er heerlijk wandelen te midden van graslanden, poelen en verkoelende bossen. Het vlonderpad geeft net dat extraatje aan de omgeving. De meer actieve ontdekkers vinden in het bos rondom De Mosten eveneens een mountainbikeparcours en geocache-routes, en er is een klimpark dat je letterlijk tot in de groene kruinen brengt. Voor wie liever wil relaxen is er de groene ligweide naast de zwemvijver. De dag afsluiten kan in de Treehouse Bar, met een lekker hapje of drankje.

5. Wandelen langs het Bootjesven van Wortel-Kolonie

groene plekjes in Hoogstraten
Uitzicht over het Bootjesven. © Toerisme Provincie Antwerpen

Wortel-Kolonie is dé groene long van Hoogstraten. In dit uitgestrekte gebied word je getrakteerd op maar liefst 400 hectare rust, schoonheid en natuur. Aan het Bootjesven, een natuurlijk ven dat werd uitgediept voor turfwinning, krijg je de totaalbeleving: een groene omgeving, een blinkende waterspiegel en enkel geluiden van kwakende eenden of zingende vogels.

De sprookjesachtige dreven, de bijzondere fauna en flora en het erkende stiltegebied maken een bezoekje aan deze voormalige landloperskolonie meer dan waard. In juli 2021 werd het domein van Wortel-Kolonie zelfs uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed.

Meer uitstapjes in de buurt:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content