Wandelroute: stappen door een zanderig stukje Kempen

Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, helemaal afgestemd op het seizoen. Deze week stappen we door de Antwerpse gemeente Balen, in de omgeving van recreatiedomein Keiheuvel.

Keiheuvel: keileuk wandelen!

Door de lockdown zijn veel toeristische bestemmingen en de horeca gesloten, maar dat betekent niet dat we niet meer kunnen wandelen. Integendeel, dat is een kerngezonde activiteit, als je de regels in acht neemt die je hier vindt. Met een bijkomende vraag: toon zowel bij het eventueel parkeren van je auto als op de wandelroute respect voor de bewoners en je mederecreanten. Heel veel wandelplezier!

Liefst 405 km wandelwegen telt het Wandelnetwerk Grote Netewoud, en de wandelingen die je er maakt, zijn geen luie kuieruitstapjes. Zelfs voor doorgewinterde wandelaars is dit een trekpleister, want je kunt er een pittige tweedaagse uitstap maken. De moerassige broeibossen en metershoge zandduinen in Balen, geel, Meerhout en Mol hebben een hoge ‘into the wild’- factor die ook de kinderen zal aanspreken. Het netwerk is bovendien pas vernieuwd en uitgebreid met 53 km nieuwe wandelwegen.

Voor de lange versie van deze wandeling zijn laarzen een absolute aanrader! (c) Toerisme Antwerpen

Wij kiezen deze week voor de Keiheuvelwandeling, die je perfect kunt combineren met een bezoek aan recreatiedomein Keiheuvel. Eigenlijk kiezen we zelfs voor twee routes: een korte versie van 5 km, die een toer maakt rond het recreatiedomein, en een versie van 11,6 km die het natuurgebied Keiheuvel- De Most (450 ha) verkent. De eerste is prima voor kleinere kinderen, maar wel niet buggyproof. Wat de tweede betreft: De Most, het meest zuidelijke van de twee natuurgebieden, kan zelfs behoorlijk drassig zijn. Het wandelen is er avontuurlijker en je kunt er met wat geluk vogels en unieke planten spotten, maar laarzen zijn wel een must.

Maak je eigen of gehuurde hangmat vast aan speciaal daarvoor gemaakte rustpunten. (c) Toerisme Antwerpen

Wat beide wandelingen gemeen hebben: ze vertrekken en komen aan in het recreatiepark in Balen. En je vindt op beide tochten (knooppunten 8-9 en 3, en – voor de lange wandeling – knooppunt 5) hangmatrustpunten. Je kunt je eigen hangmat meebrengen en opspannen, of er eentje huren in de Keiheuvel, en lekker wiegelen in de zon. Ook picknickplaatsen zijn beschikbaar langs beide routes. Voor elk wat wils, dus!

Meer info over de Keiheuvelwandeling

Nog meer over deze uitstap vind je hier. Klik hier voor meer uitleg over het Grote Netewoud en het bijbehorende bezoekerscentrum. Hier kun je voor € 8 een kaartje bestellen van het vernieuwde wandelnetwerk.

De wandeling: praktisch

  • Vertrekpunt: Keiheuvel, 17de Esc. Licht Vliegwezenlaan 14, 2490 Balen
  • Afstand:  5 of 11,2 km
  • Periode: beter niet op al te natte dagen
  • Traject lang: tussen 7 en 8 – 9 – 96 – 2 – 97 – 98 – 99 – 1 – 5 – 4 – 3 – 7 – richting 8  Traject kort: tussen 7 en 8 – 9 – 96 – 2 – 3 – 7
  • Extra info: download het gratis wandelkaartje en de gpx-file hier

(c) Coverfoto: Toerisme Antwerpen

Meer uitstapjes in eigen land:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content