Halloween: pompoenlichtjes om zelf te maken

Door De Redactie

Niet elke pompoen moet een griezelige grimas krijgen, nu Halloween nadert. Van deze gewichtige vruchten maak je ook sprookjesachtige lantaarns of verrassende lichtjes. Aan de slag!

Geometrische motiefjes voor Halloween

Van pompoenen maak je ook sfeervolle herfstdecoratie die niét griezelig is. Gebruik voor deze lichtjes kleine, stevige en feloranje pompoentjes. Snij het deksel eraf met een  scherp, puntig mes. Haal dan de schil weg met een scherp mesje of guts, zodat geometrische motieven – dambordpatroon, tegelmotief, golvende lijnen – ontstaan. Je doet er goed aan om op voorhand alvast een paar lijnen met potlood op de schil te tekenen, als houvast tijdens het snijden. Vul de uitgeholde pompoenen met zelfgemaakte kaarsen.

Decoratieve lijnen voor Halloween

Snij het vruchtvlees niet volledig uit, maar maak met een ’guts’ decoratieve lijnen of figuren in een uitgeholde pompoen. Een guts is een gootvormig steekbeiteltje, waarmee
je plakjes schil en eventueel ook vruchtvlees wegsnijdt. Als je diep genoeg snijdt, zodat het vruchtvlees bijna doorzichtig wordt, kun je ook de gloed van een vlammetje erdoorheen zien. Snij onderaan en achteraan een plak van de pompoen weg en hol ‘m uit, maar laat ± 1 cm vruchtvlees zitten voor de stevigheid. Teken met een potlood figuren op de schil (hier een tak met blaadjes en een letter) en steek die uit met een guts. Met een scherp mesje of schroevendraaier lukt het ook! Zet de pompoen op een schaal of bord en
schuif er een theelichtje in een glazen potje onder.

Tip: Geef iedereen een eigen pompoenlichtje: guts in verschillende kleine oranje pompoentjes telkens de eerste letter van de voornaam uit.

Partner Content