Het beest in…Anja Daems

Door De Redactie
Als je niet van dieren houdt, kan je ook maar moeilijk van mensen houden, vindt Anja Daems. Wij vroegen haar welke dierlijke trekjes ze zélf vertoont!

Quote: "Ik heb lang gefladderd, maar eindelijk heb ik rust."

 

 

Als kind droomde Anja ervan om dierenarts te worden, tot ze op een keer zag hoe een koe ter wereld kwam. Uiteindelijk is ze radio- en tv-presentatrice geworden, maar de liefde voor dieren is altijd gebleven.

O zo kattig

"Ik wil graag katachtig zijn, maar ik lijk waarschijnlijk meer op een hondje. We hebben thuis altijd honden én katten gehad, en ik stel ze allebei op prijs, maar diep in mijn hart hou ik meer van poezen. Ik vind het fantastische beesten. Eigenzinnig. En op een onafhankelijke manier afhankelijk. Je mag ze aaien, maar alleen als ze dat zelf willen. Ik ben graag bij jou, maar wil dat niet te duidelijk laten blijken (lacht). Honden zijn ook leuk en ik apprecieer hun loyaliteit, maar katten zijn toch meer levensgenieters. Hoe zij compleet ontspannen gewoon kunnen liggen, daar benijd ik ze om. Die rust, dat vind ik mooi."

Trouwe hond

Waarom vind je zelf dat je meer op een hond lijkt?

"Omdat ik trouw en loyaal ben. Ik vind vertrouwen een basisbeginsel van vriendschap én liefde. Ik heb zelf bepaalde waarden en de mensen in mijn leven delen die grosso modo. Als iemand een van die waarden met de voeten treedt, bijvoorbeeld door vreemd te gaan en iemand pijn te doen, dan zal ik duidelijk laten weten dat ik het met zulke daden niet eens ben. Maar ik zal die persoon ook niet verklikken, want dat doe je dan weer niet met een vriend."

Een leeuwin die nadenkt

Je dochter Anna-Julia is iets meer dan een jaar oud. Ben je een moederkloek?

"Ik denk het wel. Het gevoel dat je voor zo’n kind hebt, kan je met niets vergelijken. Dat is zo’n oerinstinct en het wordt nog elke dag sterker. Tijdens de eerste weken dacht ik dat ik onze dochter graag zag, maar ik besef nu dat het eerder een instinct was dat me dreef om voor mijn kind te zorgen. In het begin is zo’n baby vooral schattig, maar hoe meer je elkaar leert kennen, hoe dieper de liefde. Om het met een dier te zeggen: je wordt een leeuwin die alles doet om haar kind te beschermen."

Geen vlinder meer

Je was lang een beetje een vlinder, wilde veel verschillende dingen uitproberen. Ondertussen ben je met man en kind helemaal gesetteld.

"Ik heb lang gefladderd, dat klopt. Ik wilde veel, toen ik jong was. Ik wilde tv maken, de wereld zien, en een relatie of een kind paste niet in dat plaatje. Ik was bang dat ik kwaad zou zijn op mijn kind, omdat het me belemmerde in mijn dromen, en ik wilde ook niet het soort vrouw zijn dat thuisbleef terwijl haar man de wereld ontdekte. (lacht)

Lees het volledige interview met Anja Daems in Libelle 3 (21 januari 2010)

Partner Content