Hier kom ik tot rust: Kürt Rogiers

Door De Redactie

Soms kan een simpele vraag tot verrassende zoektochten leiden. Waar kom je tot rust? Zijn dat voor Kürt Rogiers de Spaanse costa's of zoekt deze womanizer elders zijn evenwicht? Ontdek onder meer de pastoor en de familieman in deze acteur/radiomaker.

Quote van de week: "Tot mijn tiende wilde ik paus worden".

Waarom koos je voor een kerk?

"Eerst dacht ik aan de clichés: een bos, een rustige avond thuis, een haardvuur, …  Die komen ook wel in aanmerking als rustplek. Maar de real thing is voor mij toch wel een kerk. Een citytrip is voor mij bijvoorbeeld nooit compleet zonder een kerk binnen te gaan. Niet toevallig is Rome mijn droomstad, en dat heeft alles te maken met het Vaticaan. Ik loop daar graag rond, de Sint-Pietersbasiliek vind ik super."

Waar komt die fascinatie vandaan?

"Als kind was ik enorm met kerk en godsdienst bezig, en dat had volgens mij veel met het theatrale van misdiensten en preken te maken. Tot mijn tiende heb ik op PMS-formulieren ingevuld dat ik later paus wilde worden. Ik was compleet gebiologeerd door die man in dat witte kleed die op dat balkon verscheen en een toespraak begon te houden in gebroken Italiaans. Hij hoefde niet te gesticuleren, niet veel te doen, en toch was iedereen geboeid aan het luisteren. Thuis speelde ik dat na: dan deed ik de ramen van mijn slaapkamer open, gooide daar een badhanddoek uit, en begon ik ook te preken. Dat kon soms uren duren, en mijn ouders wisten dan ook perfect wat er in mij omging als ze naar mijn preken luisterden."

Uit wat voor een gezin kom je?

"Mijn ouders zijn lieve brave mensen, maar we zijn wel streng opgevoed, mijn jongere zus en ik. Mijn vader had een moestuin, en toen mijn neefjes kwamen spelen, had mijn moeder gezegd: jullie mogen niet in de moestuin spelen. Maar ja, als je de kat bij de melk zet… Uiteindelijk gingen we tussen de sla en de wortelen spelen, en werd er al eens naast het tuinpad getrapt. En dan strafte mijn moeder mij, ik werd wél naar mijn kamer gestuurd, en ik hoorde buiten mijn neefjes verder spelen. Er waren duidelijke regels afgesproken en daar moest je je aan houden. Op dat moment vond ik dat heel onrechtvaardig, maar later vond ik dat echt fantastisch. En probeer ik dat aan mijn kinderen nu ook mee te geven."

Met je radioprogramma heb je nog al wel speciale dingen meegemaakt, zoals het aanbod om een gastrol te spelen in The Bold and The Beautiful.

"Ja, dat is een heel raar verhaal, dat een beetje uit de context gerukt is. Ornelis & Rogiers, ons radioprogramma op Q-music, hebben we tijdens de Oscar-week uitgezonden vanuit Los Angeles. We haalden daar elke dag wel een stunt uit, en wilden ook eens de set van Mooi en Meedogenloos bezoeken. Het idee was dat ik zou proberen auditie te doen voor een gastrolletje. We hoopten dat we in een loge van een van de acteurs zouden mogen, en tot aal buiten mijn verwachtingen zag Katherine Lang, die Brooke speelt, dat wel zitten."

Lees het volledige interview met Kürt Rogiers in Libelle 23 van 21 mei 2009.

Partner Content