Hoe ga jij om met zakgeld?

Door De Redactie
Vanaf een bepaalde leeftijd beginnen je kinderen misschien wel te zeuren om zakgeld. Maar vanaf welke leeftijd start je er best mee? En hoeveel zakgeld geef je hen per maand? Het is iets dat zich niet zo makkelijk in regeltjes laat gieten, want veel hangt af van de middelen die jullie als ouders hebben én de rijpheid van je kind. Maar hoe je het ook draait of keert; zakgeld leert je kind wél omgaan met geld.

Kinderen in het lager onderwijs

Kinderen tot een jaar of tien hoeven eigenlijk geen zakgeld te krijgen omdat ze nog geen echte notie hebben van de waarde van geld. Maar je kan natuurlijk wel een spaarpotje gebruiken om hen die waarde bij te brengen. Zo leer je hen bijvoorbeeld sparen om iets leuks te kopen.

Kinderen in het secundair onderwijs

Vanaf 11 jaar beginnen kinderen steeds meer bezig te zijn met geld en het is dan ook het ideale moment om je kind zakgeld te beginnen geven. Op die leeftijd kan je per maand zo’n 23 euro zakgeld geven. Wanneer ze 17 zijn, zal dat gemiddeld oplopen tot 56 euro per maand. Ook hier dient het zakgeld nog om leuke extra’s mee te kopen of om uit te gaan.

Kinderen ouder dan 18 jaar

Wanneer je zoon of dochter 18 wordt, zit je best even samen rond de tafel om het issue rond zakgeld samen te bekijken. Spreek op voorhand duidelijk af welk bedrag je student iedere maand krijgt én wat hij of zij zelf moet betalen en wat jullie blijven betalen (kot, studiegeld, kleding,…). Misschien is dit ook het ideale moment om je kinderen een weekendjob aan te raden zodat ze zich wat meer extraatjes kunnen veroorloven?

Partner Content