Huisomgeving is gevaarlijker voor kids dan verkeer

Door De Redactie

Van de 40.000 ongevallen die jaarlijks met kinderen voorvallen, gebeurt meer dan 60% thuis. Deze resultaten maken duidelijk dat de eigen woning voor kleine kinderen veel gevaarlijker is dan pakweg het verkeer.

Volgens een onderzoek van Kind & Gezin heeft jaarlijks één kind op vier in Vlaanderen een ongeval. In totaal moeten jaarlijks 40.000 kinderen medisch behandeld worden. 60% van deze ongevallen gebeurt bij de kids thuis, 15% bij vrienden of familie. De overige ongevallen gebeuren dan weer in de opvang, op de openbare weg en in recreatiegebieden.

In België sterven ieder jaar zelfs 41 kinderen tussen 0 en 3 jaar door een ongeval. Driekwart van deze dodelijke ongevallen gebeurt thuis, 30% betreft verkeersongevallen. De grootste doodsoorzaak bij kleintjes thuis is verstikking en jongens hebben iets vaker een ongeval dan meisjes.

De resultaten van dit onderzoek hebben ervoor gezorgd dat de Gezinsbond binnenkort een speciale website over thuisongevallen lanceert. Bedoeling is om ouders te wijzen op situaties die levensbedreigende ongevallen kunnen veroorzaken: een trap in de living zonder hekje, een vijver zonder omheining, …
Nu reeds kunnen ouders naar het Reuzenhuis gaan, een reizende tentoonstelling waarin ouders kunnen zien welke gevaren er schuilen in hun huis.

Partner Content