
6 zelfgebakken ideetjes om de juf of meester mee te bedanken
Natuurlijk wil je de juf of meester bedanken voor het leuke schooljaar. En omdat zelfgemaakt áltijd leuker is: wat denk je van knapperige koekjes, grappige cupcakes of krokante truffels?
1. Truffels met speculaas
Nog nooit chocolade getempereerd? In dit recept leer je het zonder dat er een thermometer aan te pas komt! Voor truffels met een krokant chocoladelaagje, alsof ze gemaakt zijn door een meester-chocolatier.
Dit heb je nodig
Voor ± 30 stuks
• 200 g speculaasjes + 2 voor de afwerking • 100 g roomkaas type Philadelphia • 200 g melkchocolade • 50 g melkchocoladedruppels
Zo maak je ze
- Doe de speculaasjes in de blender en mix ze fijn. Meng de roomkaas door het koekjesmeel tot je een deeg krijgt.
- Rol ± 30 balletjes van het speculaasdeeg, leg ze op een groot bord en zet ze minstens 1 uur in de koelkast of diepvriezer om op te stijven.
- Smelt de melkchocolade au bain-marie. Haal de pan van het vuur, voeg de chocoladedruppels toe en roer tot ze gesmolten zijn: dat is een makkelijke manier om chocolade te tempereren zodat je straks een mooi ‘krakje’ krijgt als je in je truffel bijt!
- Nu is het even snel doorwerken: haal alle speculaasbolletjes door de chocolade en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Verkruimel de 2 resterende speculaasjes en strooi het kruim over de chocolade voor hij opstijft.
Doe de truffels in een leuk doosje of kartonnen ijspotje en verpak dit in transparante folie met een leuke strik.
2. Mini American Cookies
Chocolate chip cookies zijn altijd een schot in de roos. Als je erin bijt, móét die hele koek op. Daarom: honderd hapklare kleintjes, om er mondjesmaat en dus héél lang van te genieten.
Dit heb je nodig
Voor ± 100 stuks
• 75 g malse boter • 75 g suiker • 75 g blonde kandijsuiker • 1 zakje vanillesuiker • snuifje zout • 1 ei • 180 g bloem • 1 kl bakpoeder • 100 g chocoladedruppels
Zo maak je ze
- Meng de boter, de drie suiker-soorten en het snuifje zout in de keukenrobot met de platte menghaak of kneed voorzichtig met de hand. Koel in dat geval je handen even onder de kraan.
- Voeg het ei toe en meng tot een homogeen geheel.
- Zeef de bloem en het bakpoeder in een kommetje en hussel er de chocoladedruppels door. Doe het geheel bij de boter met suiker en ei en meng zo kort mogelijk tot een homogeen geheel.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Verdeel het deeg in miniporties en leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat. Druk de deegbolletjes licht aan met een natte vinger. Tip: leg de deegbolletjes niet te dicht bij elkaar, want ze lopen nog wat uit. Bak ze eventueel in twee beurten.
- Bak de koekjes 10 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.
Verpak de cookies in een mooie weckpot en kleef er een sticker op met een leuke handgeschreven boodschap.
3. Cactus cupcakes
Met chocoladecupcakes als aarde en groene botercrème als cactusjes, zijn deze plantjes amper van de echte te onderscheiden. De paarse cactusbloemen maken ze helemaal af. Zet alvast wat bloempotjes klaar!
Dit heb je nodig
Voor 12 stuks
Voor het cakebeslag • 125 g boter • 115 g suiker • 1 zakje vanillesuiker • 2 eieren • 65 g Griekse yoghurt • 120 g zelfrijzend bakmeel • 20 g puur cacaopoeder • snuifje zout • snuifje baksoda (alle ingrediënten op kamertemperatuur)
Voor de botercrème • 100 g eiwit • 200 g suiker • 275 g malse boter • groene en paarse voedingskleurstof
Voor de afwerking • Mikado-stokjes • marshmallows • crispy chocolade-parels, optioneel
Zo maak je ze
- Zet papieren cupcakevormpjes in een cupcakebakblik en verwarm de oven voor op 190°C.
- Klop voor het cakebeslag de boter met de suiker en de vanillesuiker luchtig.
- Voeg de eieren toe en meng tot een homogeen geheel. Voeg ook de Griekse yoghurt toe en meng.
- Zeef het bakmeel, het cacaopoeder, het zout en de baksoda bij de massa en meng zo kort mogelijk tot een homogeen geheel.
- Vul de cupcakevormpjes voor 2/3 met het beslag en bak de cakejes 12 minuten in de oven.
- Laat de cupcakes afkoelen op een rooster.
- Maak de botercrème. Doe het eiwit en de suiker in een hittebestendige mengkom en verwarm al roerend au bain-marie tot de suiker volledig gesmolten is.Tip: wrijf wat eiwit tussen je vingers om te checken of je geen suikerkorrels meer voelt. Voortdurend roeren is nodig om te vermijden dat het eiwit te warm wordt en gaat stollen.
- Klop het mengsel – van het vuur af – met de garde van de keukenrobot of handmixer op hoge snelheid tot je een stevig wit schuim krijgt. Dit kan tot 5 minuten duren.
- Voeg de malse boter in stukjes toe en klop het mengsel luchtig op.
- Kleur een beetje van de botercrème met paarse voedingskleurstof voor de cactusbloempjes en kleur de rest van de massa groen voor de cactussen zelf.
- Vul een spuitzak met de groene botercrème en neem er alvast een gekarteld en glad spuitmondje bij. Doe de paarse botercrème in een spuitzak met een klein gekarteld spuitmondje.
De afwerking
- Breek voor de langwerpige cactusjes enkele Mikado-stokjes op verschillende lengtes en steek deze in de cupcakes. Doe het gekartelde spuitmondje in de spuitzak en duw het voorzichtig over het kortste Mikado-stokje tot tegen de basis van de cupcake en spuit in één vloeiende beweging naar boven toe botercrème. Herhaal voor de langere stokjes.
- Zet voor de bolvormige cactussen een marshmallow op de cupcake. Vervang het gekartelde spuitmondje door een vlak mondje en spuit van beneden naar boven verticale ‘ribben’ rond de marshmallow.
- Werk de cactusjes af met bloemetjes van paarse botercrème en zet er eventueel een crispy parel erbovenop. Zet de cactus-cupcakes in bloempotjes… net echt!
4. Chocoladerepen
Simpel en leuk: maak tabletten of repen van chocolade met krokante toppings naar keuze. Noten, sprinkles of kleurige M&M’s: alles kan, alles mag! En vergeet niet een persoonlijke boodschap in de wikkel te verstoppen…
Dit heb je nodig
Voor 2 stuks
• 300 g melkchocolade + 75 g melkchocoladedruppels, eventueel 30 g ‘ruby’ chocolade of een andere smaak/kleur • toppings naar keuze (geroosterde hazelnoten, pecannoten, bananenchips, karamelblokjes, kokosschilfers, gevriesdroogde frambozen, gedroogd fruit…)
Zo maak je ze
- Knip voor de mallen een uitgespoeld drankkarton overlangs doormidden. Maak de binnenkanten goed schoon en droog ze zorgvuldig af.
- Smelt – zoals in stap 3 van de speculaastruffels – de melkchocolade au-bain marie en roer er de chocoladedruppels door om de chocolade te tempereren.
- Verdeel de gesmolten chocolade over de beide mallen en schud ze even zodat het oppervlak effen is.Tip: smelt wat gekleurde chocolade en druppel deze met behulp van een koffielepel over de gesmolten melkchocolade. Maak dan met de bolle kant van de lepel een draaibeweging in de chocolade voor een mooie ‘swirl’.
- Verdeel de gekozen toppings over beide mallen en laat opstijven. Zodra de chocolade volledig is uitgehard, kun je hem makkelijk ontvormen.
- Verpak de chocoladetabletten in mooi, stevig geschenkpapier – stop er eventueel een leuke boodschap in – en werk je pakje af met een strikje.
5. Zandkoekjes met sinaas
Beslagje kneden, deeg rollen, versnijden en bakken… makkelijker kan het niet! We maakten deze koekjes met sinaasappelzeste, maar uiteraard kan het ook met citroenzeste. Neem hiervoor wel biologische citrusvruchten met onbehandelde schil.
Dit heb je nodig
Voor ± 60 stuks
• 500 g patisseriebloem • 75 g kristal-suiker • 75 g poedersuiker • snuifje zout • 250 g boter op kamertemperatuur • 1 ei • de geraspte schil van 1 sinaasappel • 1 el ruwe rietsuiker
Zo maak je ze
- Zeef de bloem, de kristalsuiker, de poedersuiker en het zout in een grote mengkom en meng.
- Voeg de malse boter in blokjes toe, samen met het ei en de geraspte sinaasappelschil. Meng alles in de keukenrobot met de platte menghaak of kneed het met de hand tot een mooie bol deeg.
- Verdeel het deeg in 2 porties om het makkelijk verder te verwerken. Rol beide porties deeg tot lange, dunne worsten, rol ze door de ruwe rietsuiker, verpak ze in vershoudfolie en laat ze minstens 1 uur opstijven in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C op de heteluchtstand. Verwijder de vershoudfolie van de gekoelde deegrollen, snij ze in plakjes van ½ centimeter en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak de koekjes 10 minuten op 180°C, verlaag de temperatuur dan naar 150°C en bak ze nog eens 10 minuten tot de koekjes goudbruin zijn – het kan nodig zijn om de bakplaat eens te draaien of in hoogte te verzetten, afhankelijk van je oven.
- Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
- Verpak de koekjes als snoeprollen, in transparante folie en met gedraaide uiteinden die je vastknoopt met lintjes.
6. Meringuekoekjes met chocolade
Even lekker als bokkenpootjes, deze baisers, maar de chocolade zit er als een luchtige mousse tussen. Wie kan deze verwennerijen weerstaan? Geen enkele juf of meester!
Dit heb je nodig
Voor ± 30 stuks
Voor de koekjes • 25 g bloem • 110 g fijn amandelpoeder • 110 g poedersuiker + extra voor de afwerking • 110 g eiwit • 40 g + 70 g suiker • snuifje zout • 5 g eiwitpoeder (optioneel) • geschaafde amandelen
Voor de vulling • 50 g eiwit • 100 g suiker • 120 g malse boter • 50 g melkchocolade • 10 g cacaopoeder
Zo maak je ze
- Zeef de bloem samen met het amandelpoeder en de poedersuiker in een kommetje en zet even opzij.
- Klop het eiwit samen met 40 gram suiker, een snuifje zout en eventueel nog het eiwitpoeder in de mengkom van de keukenrobot – of klop met de hand op met de garde – tot een stevig, wit schuim. Voeg de resterende 70 gram suiker toe en klop verder tot een nog steviger schuim.
- Spatel voorzichtig – en maar net zo lang als nodig – het bloem-amandel-mengsel door het schuim.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Doe het beslag in een spuitzak en spuit kleine rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi ze met de geschaafde amandelen en zeef er wat extra poedersuiker over.
- Bak de baisers ongeveer 8 minuten in de oven en laat ze afkoelen op de bakplaat. Zodra ze volledig afgekoeld zijn, zijn ze makkelijk van het bakpapier af te halen.
- Maak de vulling. Doe het eiwit en de suiker in een hittebestendige mengkom en verwarm al roerend au bain-marie tot de suiker volledig gesmolten is – zie ook de tip bij de cactus-cupcakes.
- Neem de kom van het vuur en klop het mengsel met de garde van de keukenrobot of handmixer op hoge snelheid op tot een stevig wit schuim. Dit duurt zeker 5 minuten.
- Voeg de malse boter in stukjes toe en klop het mengsel luchtig op. Smelt de chocolade en voeg hem samen met de cacao toe aan het mengsel. Meng tot een luchtig geheel.
- Doe de vulling in een spuitzak, kies een leuk spuitmondje en vul de afgekoelde baisers rijkelijk met de chocoladevulling.
Tip: gebruik een eierdoosje als originele geschenkverpakking en vul het met de koekjes om cadeau te doen!
Meer creatieve ideetjes:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!