In het hoofd van…Pieter Aspe
Als succesauteur Pieter Aspe niet voor zijn tekstverwerker zit, heet hij gewoon Pierre Aspeslag. Krijgt 'ie dan ándere hersenkronkels?
22 schreef Pieter Aspe alias Pierre Aspeslag (55) er al: bestsellers! "De Zevende kamer" prijkt naar goede gewoonte in de top van de verkoopslijsten, en nummer 23 is zo goed als klaar. Zijn thrillers zijn in serievorm ook op vtm een succes, en ondertussen hebben zelfs onze Franstalige landgenoten het spannende leven van Van In & co ontdekt. Vanaf nu mogen we Aspe dus een van de meest succesvolle Belgische schrijvers noemen.
Normaal leven
"Ik heb een normaal leven geleid tot mijn veertig jaren. Normaal, dat betekent: tot mijn 18 naar school, getrouwd op 19, meteen vader geworden, en een aantal jobs gedaan, waarvan de meeste niet voldeden. Schrijven, dat was voor mij een onoverwinnelijke hindernis. Ik heb altijd graag gelezen, maar lezers zijn lezers en schrijvers zijn schrijvers. En toen kwam er een midlifecrisisachtig moment. Je doet dan dingen die je normaal niet doet, naar het schijnt, en het gekste wat ik kon bedenken was schrijven. Nu kan iedereen wel een aantal pagina's volpennen, maar ik wilde echt een boek uitgeven."
Het moeilijkste moment van de dag
"Het moeilijkste moment van de dag is 's morgens mijn computer aanzetten om te beginnen schrijven. Maar dan denk ik aan mensen die om zes uur moeten opstaan en om zeven uur in de trein moeten zitten, zodat ze om negen uur in Brussel kunnen gaan werken, mensen die 's avonds in omgekeerde richting hetzelfde moeten doen, om half negen thuis komen en de rest van de avond in de zetel tv zitten te kijken. En dan de volgende dag weer net hetzelfde. Dan is die computer aanzetten niet meer zo moeilijk."
Wat ik nodig heb in een relatie
"Wat ik nodig heb in een relatie, is elkaar graag zien. In de breedste zin van het woord. Anders lukt het zeker niet. Als de basis goed zit, en je bent het over de grote lijnen eens, dan is al de rest eigenlijk onbelangrijk. En toch. Daarnaast vind ik het handig dat mijn vrouwen en ik over een aantal praktische zaken dezelfde mening hebben. Men zegt dat tegengestelden elkaar aantrekken, en dat kan misschien een verrijking zijn, maar het lijkst me ook vervelend."
Lees het volledige interview met Pieter Aspe in Libelle 34 (19 augustus 2008)
Interview: Nathalie Le Blanc