Interieurtips voor keuken en eetkamer

Door De Redactie

Michèle Van Sebroeck geeft tips over hoe je hanglampen kan integreren in je eetkamer en vertelt twee manieren om je donkere, eiken keuken weer fris en trendy te maken.

Hanglampen in salon en eetkamer

In de salon is een hanglamp geen goed idee. Maar als de ruimte groot genoeg is, kan een hanglamp boven de eettafel een mooie decoratieve meerwaarde bieden. Houd wel rekening met een paar regeltjes:

  • Je armatuur mag niet te nadrukkelijk zijn. Als dat het eerste is wat je ziet als je de woonkamer binnenkomt, zit het fout. De lamp mag pas opvallen als je aan tafel gaat.
  • Let er ook op dat de luchter niet te laag hangt: als je rechtstaat moet je de persoon tegenover je nog kunnen zien.
  • Installeer een dimmer om de lichtsterkte te regelen, zo kan je de juiste sfeer scheppen.

Zo maak je je donkere, eiken keuken aantrekkelijker

Er zijn twee manieren om de keuken aan te pakken zonder al te veel geld te investeren:

  1. Schuur de kastjes af tot de oude vernislaag weg is. Gebruik eerst papier met een grove korrel en eindig met een fijne korrel om het oppervlak mooi glad te maken. Met een vochtig doekje neem je het stof weg en breng je een primer aan. Als die droog is, kun je de afwerkingslaag schilderen. Omdat er in die oude kastjes vaak sierlijke vormen gefreesd zijn gebruik je best een lichte kleur, anders wordt het snel te druk.
  2. Of haal de kastdeurtjes eraf en vervang ze door deurtjes van mdf. Zo heb je in 1 2 3 een veel modernere keuken: op maat zagen, schilderen, scharniertjes plaatsen en klaar.

Parket in de keuken: doen of niet?

Als je het hout juist behandelt, kan parket perfect in de keuken en zal je geen vlekken krijgen. Ofwel doordrenk je het hout met olie tot de planken helemaal verzadigd zijn, ofwel zet je er een tweecomponentenvernis op. Die is te vergelijken met een product dat gebruikt wordt om schepen waterdicht te maken. Daarna is het alleen een kwestie van de vloer behoorlijk te onderhouden.

Partner Content