Interview Midas Dekkers

Door De Redactie
Bioloog/schrijver Midas Dekkers heeft een zwak voor roodharige vrouwen. Zozeer zelfs, dat hij er een boek over schreef. Maar deze 100% wetenschappelijk verantwoorde lofzang is minstens even boeiend voor blondines en brunettes!

Quote van de week: "Make-up? Dan denk ik: ga je eerst even wassen voor we verder zoenen"

U vindt roodharige vrouwen mooi?

“O ja. De ene is natuurlijk mooier dan de andere. Mijn eigen voorkeur gaat uit naar van dat rooie koper, maar andere liefhebbers houden meer van peenhaar. Er zijn ook zo veel tinten rood. Het is maar net hoe het licht erop valt en in welke stemming je bent. Ik ben vijftien jaar geleden in Connemara, Ierland, geweest voor een reportage, en bij de boekpresentatie van “Rood” hebben we die beelden weer opgevist. Er kwamen kreten van bewondering uit het publiek, zo verbaasd was iedereen over hoe mooi die mensen zijn. Wij hebben hier misschien mooie roodharigen, maar in Ierland zijn ze adembenemend.”

Wat maakt rood haar zo aantrekkelijk?

“Het is heel goed in opvallen. Dat ene rode hoofd tussen al het deinende blond en bruin in de Kalverstraat, trekt de aandacht. Het overkomt me vaak dat mijn voeten stokken nog voor mijn ogen iets in de gaten hebben. Dan kijk ik om me heen om te zien waarom ik gestopt ben, en pas dan merk ik dat ze rood haar heeft. Heerlijk.”

Dus is het mooi omdat het uitzonderlijk is?

“Het is een signaal, bedoel om aandacht te trekken. De kleur rood heeft in de natuur een signaalfunctie, denk aan rood fruit, of bloed. Bovendien zijn wij door onze evolutie niet voorbereid op rood haar. We zijn ontstaan in Afrika, met een donkere huid om ons te beschermen tegen de zon. Nog niet zo lang geleden heeft de mensheid Afrika verlaten, en is ze onder andere naar het hoge Noorden getrokken. Daar hoef je niet zwart te zijn, want daar is genoeg zon om je huidkanker te bezorgen. We werden dus niet langer gestraft als we niet zwart waren, en daarom is het mechanisme dat dat regelt gaan pruttelen, met dat prachtige rood als resultaat. We verwachten zwart, maar zien rood. Een mooie verrassing.”

Lees het volledige interview met Midas Dekkers in Libelle 22 (1 juni 2011)

Partner Content