Interview Nic Balthazar & mama Josiane

Door De Redactie
Zij bewondert hem om zijn lef, hij vindt haar 'een fenomeen'. Over schunnige liedjes en stille steun, Nic Balthazar (47) en zijn moeder Josiane (73) kunnen er uren over babbelen!

Quote van de week: "Ik zeg ja tegen kansen en vraag me erna af of ik het wel kan waarmaken. Mijn leven is één grote blufoperatie."

Josiane, de mama van Nic Balthazar is een professionele praatvaar. Het mooiste koffieservies wordt bovengehaald – ‘wees wel voorzichtig, want het is zeker 100 jaar oud’ – en de tafel is bezaaid met vijf verschillende soorten koekjes die ze om de haverklap aanbiedt. Ze vertelt honderduit over haar leven en dat van Nic. “Mijn mama is een fenomeen”, vertelt Nic. “Mijn vrienden spreken me altijd over haar aan. Dina Tersago heeft haar onlangs ontmoet en ze was diep onder de indruk.”

En wat zijn de momenten waarop je mama zwijgt?

Nic: “Goh. Rond mijn twintigste had ik liefdesverdriet. Mijn vriendin en ik waren uit elkaar gegaan en ik zat in een halfleeg appartement, en probeerde vruchteloos een kast in elkaar te steken. Het was alsof die kast symbool stond voor mijn leven dat ik op dat ogenblik maar niet op de rails kreeg. En dan was mijn moeder daar, zoals alleen moeders dat kunnen. ‘Kom Nicky, die kast zullen we morgen wel maken.’ Met niet te veel woorden kon ze er ook gewoon… zijn.”

Josiane: “Als moeder voel je dat ook, wanneer je kinderen het moeilijk hebben. Toen Nics zoon Boris geboren werd, was hij heel ziek. Twee weken heeft de baby tussen leven en dood gezweefd. Op dat ogenblik waren wij Nics stille steun. Dan mag je niet te veel energie in woorden steken.”

Nic: “Dat was één van de slechtste momenten uit mijn leven en dan een hechte familie hebben, geeft kracht. Martha, onze dochter, is direct bij de grootouders blijven slapen zodat wij ons op Boris konden focussen.”

Josiane, ik moet je proficiat wensen. Je hebt een heel beleefde zoon opgevoed. Om af te spreken voor dit interview hebben we een paar keer gemaild, en elke keer besloot hij met ‘warme groet’ en ‘uw dienaar Nic’.

Josiane: “Ik was één van de eerste Dolle Mina’s van België en heb mijn zonen altijd op het hart gedrukt dat iedereen gelijk is en dat ze beleefd moeten zijn tegen iedereen!”

Nic: “Ik vind dat een ongelooflijk voordeel, door een feministische moeder opgevoed worden. Op deze manier kan ik om met sterke vrouwen, zoals ik er thuis één heb. Mijn allereerste herinnering is dat ik een jaar of vier was en in een speeltuin aan het spelen was. Mijn moeder gaf een speech en ik was omringd door politieagenten. Dat was blijkbaar één van de eerste activiteiten van mijn moeder en ze nam mij gewoon mee.”

Werd er bij jullie thuis over seks gepraat?

Nic: “Ik denk dat er weinig huizen zijn waar er twee boekenkasten vol boeken over seksuele voorlichting staan. Al mijn vrienden kwamen bij ons om in die boekjes te bladeren. (lacht) Mijn moeder ging met mij en mijn broer naar de medicijnenkast en zei: ‘Jongens, hier liggen de condooms en ik heb ze niet geteld.’ Mijn broer was toen 16 en ik ongeveer 14. Voor mij was dat een duidelijke opdracht. Om daar snel aan te beginnen.” (lacht)

Lees het interview met Nic Balthazar en zijn moeder Josiane in Libelle 50 (15 december 2011)

Partner Content