Interview Ozark Henry

Door De Redactie
Hij is terug. Maar eerst maakte Ozark Henry een toertje rond de wereld. Hij kwam wijzer naar huis, mét een frisse, nieuwe plaat onder de arm.

Quote: "Pensioensparen? Absurd. Hier en nu tevreden zijn, daar draait het om. Ik drink dat geld nog liever op."

Zijn naam is Piet Goddaer, maar jij kent hem als Ozark Henry. En je hebt in het verleden massaal zijn platen gekocht. Zelfs als je dat niet gedaan hebt, dan neuriet u waarschijnlijk toch mee als Sweet Instigator, Indian Summer of Word Up op de radio gespeeld wordt. Hij verdween in 2008 even van het Belgische muziektoneel, maar is nu helemaal terug met zijn nieuwe cd Hvelreki.

Blij je terug te zien! Na een zeer welverdiende pauze…

“Ik heb 7 jaar lang geen enkele vakantie genomen. Ik wilde wel, maar het lukte gewoon niet. Soms zette ik twee weken verlof in mijn agenda, maar dat liep onvermijdelijk vol met interessante opdrachten. Die ik aanvaardde, want als ik nee zou zeggen, zou ik daar misschien spijt van krijgen. (lacht) Na al die jaren was ik echt aan vakantie toe, dus had ik me voorgenomen om na 2007 niets meer te plannen in mijn agenda. Dat is uitgelopen tot oktober 2008. Ik had geen idee hoe lang ik vakantie wilde, maar ik heb uiteindelijk een jaar vrij genomen. Ik heb veel gereisd, samen met mijn vrouw. Ook zij is al die tijd vakantieloos geweest. Ze ging wel altijd mee als ik op tournee ging, maar dat is niet hetzelfde. We wilden alles doen waar we al die jaren geen tijd voor hadden. Kenia, India…noem maar op.”

Heb je al reizend ook tijd om met muziek bezit te zijn?

“Songs schrijven is iets natuurlijks, het is gewoon wat ik doe. Elke dag. Ik leg er mijn indrukken, herinneringen en gevoelens in. Sommige dingen moet ik gewoon kwijt, en muziek maken ziet er niet zo vreemd uit als luidop tegen jezelf praten. (lacht) Muziek is de taal die ik het best spreek.”

Je zou niet zonder muziek kunnen leven?

“Ik zou makkelijk kunnen stoppen met mijn carrière, maar ik zou altijd songs blijven schrijven. Dat zijn twee verschillende dingen. Ik vond muziek vroeger het allerbelangrijkste, iets wat ik deed omdat ik nu eenmaal iemand ben die dat doet. Het is vandaag nog altijd belangrijk, maar om andere redenen. Ik heb me al reizend afgevraagd of ik iets zinnigs kon doen in mijn leven, en muziek maken is mijn talent.”

Lees het volledige interview met Ozark Henry in Libelle 42 (21 oktober 2010)

Partner Content