Interview Walter Baele

Door De Redactie
In de huid van Rosa, Samsons Eugène Van Leemhuysen en Prins Filip heeft hij jou vast al doen schuddebuiken. En binnenkort heeft hij een nieuw sketchprogramma bij vtm. Een vrolijke babbel met komiek Walter Baele.

Quote: "Niemand zat op mij te wachten, maar ik moest er geraken."

“Ik ben niet het soort man dat de ene oneliner na de andere afvuurt. Iemand als Philippe Geubels is min of meer zichzelf op het podium, maar ik wil niet per se de show stelen. Geef mij maar een plaatsje op de achtergrond, verstopt achter snorren, hoedjes en rare brillen. Ik ben gevraagd voor Sterren op de Dansvloer en 71° Noord, maar ik doe dat liever niet. Ik word zelden herkend en dat wil ik ook zo houden. Ik doe op tv gewoon wat ik denk dat ik goed kan. Typetjes spelen.”

Behalve dat heb je ook een kinderboek geschreven, doe je voice-overs voor films en ben jij ook eindredacteur van de leesboeken bij Studio 100. Verveel je je snel , of kun je gewoon veel aan?

“Ik heb geen theateropleiding, dus ik heb zelf mijn weg moeten zoeken. Ik heb nooit in een gezelschap gespeeld, en schreef in het begin alles zelf. Zo heb ik geleerd om veelzijdig te zijn. Het heeft ook met voorzichtigheid te maken. Ik vind niets van wat mij overkomt, evident. Na ‘Rosa’ en ‘Brussel Nieuwstraat’ kwam er even niets meer. Ik ben niet bij de pakken blijven zitten, maar heb een kinderboek geschreven en meegespeeld in de musical Kuifje. Ik ga niet zitten wachten op een telefoontje met een werkaanbieding. Of op subsidies.”

Droomde je als kind al van een showbizzcarrière?

“In mijn puberteit was ik serieus met atletiek bezig, en tot mijn 18de wilde ik absoluut sportleraar worden. Maar na een zware kwetsuur besefte ik dat het gevaarlijk is om zowel voor je hobby als voor je beroep zo sterk afhankelijk te zijn van je lichaam. Ik was ook ongerust dat het afstompend zou worden als mijn hele leven in het teken van die fysieke prestaties zou staan. Pas op de normaalschool ontdekte ik dat ik graag mensen entertainde. Dat was een openbaring.”

Nieuwe show

In “Kleine Gelatine”, Baels tiende zaalshow, is de rode draad Martin Rigolle, die in Zwijnaarde een stuk grond heeft gekocht en er een huis op heeft gebouwd. Nu blijkt plots dat er een autostrade boven zijn huis komt, een soort Lange Wapper met de naam E411. Gelatine, dus. De personages die vertellen zijn meestal fictief, maar ook Piet Huysentruyt, Kardinaal Danneels, Michael Daerden en Prins Filip komen langs. Je kan “Klein Gelatine” zien in heel Vlaanderen. Meer info: www.walterbaele.com

Lees het interview met Walter Baele in Libelle 44 (4 november 2010)

Partner Content