Je kat trucjes aanleren of kattenkwaad afleren? Zo doe je dat!

Door Celine Werner

Poezen zijn eigenwijze beestjes, maar dat wil daarom niet zeggen dat je hen helemaal niets kunt aanleren. Met de juiste tips, kun je hun soms hysterische gedrag aan bandeneggen. En wie weet kun je zelfs je kat trucjes aanleren. 

Katten versus honden

Honden zijn sociale dieren die we honderden jaren geleden begonnen te fokken, om te helpen in het dagelijkse leven. Katten werden vooral op het platteland ingezet om vogels, die op de oogst afkwamen, te vangen. Ze kwamen dus voor het eten, en laten we eerlijk zijn: ze zien ons nog steeds als hun hoogstpersoonlijke ‘slaafje’. Ze hebben verder dus nooit aangeleerd gekregen dat ze onze eisen moeten opvolgen.


giphy.com 

“Deze informatie zuigen we natuurlijk niet uit onze duim”, zo stelt Atsuko Saito in de studie Animal Cognition.

Zo leer je je kat trucjes aan en kattenkwaad af

Snoepjes

Niet zo verrassend, maar wel effectief: snoepjes als beloning. Zorg er wel voor dat het gezonde snoepjes zijn waar je kat niet te veel van bijkomt. En let er ook op dat je het enkel geeft als ze iets goeds gedaan heeft.

Clickertraining

In combinatie met de snoepjes kun je een clicker gebruiken. Dat geluid zal het beestje stilaan gaan herkennen als ‘goed zo’. Klik er dus niet op los, maar gebruik het hier ook enkel wanneer poeslief zich goed gedragen heeft.

Overal, behalve in de kattenbak

Doet jouw kat z’n behoefte in huis en niet in de kattenbak? De eerste reactie is om de uitwerpselen meteen weg te gooien natuurlijk. Maar het is beter om deze in de kattenbak te plaatsen, zodat het dier doorheeft dat die daar z’n behoefte moet doen.

Krabpaal

Zet Minoes haar nagels in de zetel? Dan kan het zijn dat er een krabpaal mist of dat die niet goed genoeg is. De paal moet namelijk groot genoeg zijn, zodat de kat zich volledig kan uitrekken. Dus misschien moet je wel een groter exemplaar in huis halen?

Haal niet uit naar je kat

Roepen, tieren, en grote gebaren maken helpt niet. Heeft je kat iets mispeuterd? Adem in en adem uit, en probeer de situatie op een rustige manier op te lossen.

Helpen de trucjes niet? Dan ga je best naar de dierenarts, want misschien is er dan een achterliggende reden voor dat wangedrag.

Bron: libelle.nl – Beeld: gettyimages.be

Ook lezen:

Partner Content