Je voortuin als visitekaartje

Je voortuin als visitekaartje
Voortuin

Tuin 1 – Een strak plan

Tuinfiche

 • Oriëntatie: zuid
 • Ontwerp: eigen werk
 • Onderhoud: vrij veel snoeiwerk
 • Sfeer: sober & stijlvol

Claudine Deneir tekende zelf een plan voor een gestileerde voortuin, die de strakke bouwstijl van haar woning alle eer aandoet: “Eerst was onze voortuin niet meer dan een simpel gazon, maar ik wilde er toch graag iets meer van maken. Ik zocht inspiratie in boeken en tijdschriften en op het internet. Daarna heb ik een paar plannetjes geschetst, waaruit uiteindelijk dit ontwerp ontstaan is. De buxus- en taxushagen vormen grote plantvakken en bepalen zo de structuur van de tuin. In de vakken heb ik telkens voor een andere invulling gekozen, maar altijd in de kleuren groen en wit: ‘Sneeuwwitje’-rozen, pluimhortensia (Hydrangea paniculata) en bolhortensia (Hydrangea ‘Annabelle’). Alleen tegen het poortje dat toegang geeft tot de achtertuin staat een kleurige blauweregen. Voor wat meer reliëf in de tuin, plantte ik bolvormig gesnoeide esdoorns (Acer platanoides), en tegen de voorgevel laten we een druivelaar (‘Witte van der Laan’) van de zuiderzon profiteren. Er is best wat snoeiwerk nodig om onze tuin helemaal in vorm te houden, maar het is een leuk klusje om samen te doen: mijn man de haagbeuk en ik de kleinere struiken. Een ontspannend dagje buitenwerk met z’n twee, dus.”

Tuin 2 – Bloemen in toom

Tuinfiche

 • Oriëntatie: zuid
 • Ontwerp: eigen werk
 • Onderhoud: matig, vooral klein snoeiwerk
 • Sfeer: gestileerde vorm, uitbundige bloei

Anne Lise Batens startte met snoeiafval en scheutjes en is nu maar wat trots op haar stijlvolle voortuin: “Vijf jaar geleden heb ik een boer gevraagd om het gazon in mijn voortuin helemaal om te ploegen. Van daaruit heb ik de tuin zelf uitgewerkt. Een paar factoren waren belangrijk bij het ontwerp: de tuin is vrij groot, dus mocht niet te veel onderhoud vragen. En de grond is heel zanderig, waardoor niet alle planten er gedijen. Uiteindelijk kwam ik tot een strak plan met lage buxushaagjes en lange stroken bloeiers (lavendel en witte rozen). De driehoekige border is een oplossing voor de bijzondere vorm van de voortuin. Die vulde ik met onderhoudsvriendelijke en wintergroene Pachysandra (schaduwkruid). In de hoogte zorgen boompjes voor effect. Ik koos voor Prunus serafina nigra, sierappel (Malus), Magnolia en Salix integra. Het pad naar de voordeur heb ik bedekt met schorssnippers, omdat ik die kleur mooi vind passen bij de voorgevel. Om het onderhoud te beperken, heb ik ook overal onkruiddoek gelegd. Ik ben best trots op mijn voortuin: op amper vijf jaar tijd is hij prachtig geworden. Een buurvrouw zei me: hier moet ik altijd even stoppen om rond te kijken. Een mooi compliment, vind ik!”

Tuin 3 – Schaduwhoekje vol verrassingen

Tuinfiche

 • Oriëntatie: noord
 • Ontwerp: eigen werk
 • Onderhoud: bijna geen
 • Sfeer: sprookjesachtig

Mieke De Roover creëerde 4 jaar geleden een beeldig groen hoekje rond haar voordeur: “Onze voordeur ligt aan de zijkant van het huis en vroeger was hier alleen een stukje gazon met wat bodembedekkers. Maar dat vond ik zonde. Het is toch veel aangenamer als je door een beetje groen naar je voordeur kunt wandelen? Omdat hier alleen in volle zomer een beetje zon komt, was het wel een beetje zoeken naar planten die hier zouden gedijen. Het tuintje is dan ook heel geleidelijk gegroeid. Zo heb ik een klimroos geplant, maar die bloeit nauwelijks. Nu staan er ook een kamperfoelie (Lonicera), en een Duitse pijp (Aristolochia macrophylla), en die doen het wel uitstekend. Ook de hosta’s, schoenlappersplant en hortensia’s zijn ideale planten voor dit schaduwhoekje. Om het groen een beetje frivoler te maken, vul ik het elk seizoen aan met decoratie op de rekjes tegen de gevel, en met een krans voor de voordeur. En als je goed kijkt, vind je ook mijn eigen kunstwerkjes terug tussen het groen. Zo is die saaie voordeur nu helemaal verleden tijd.”

Tuin 4 – Knipoog naar het zuiden

Tuinfiche

 • Oriëntatie: zuid
 • Ontwerp: tuinarchitect
 • Onderhoud: bijna geen
 • Sfeer: warm en sfeervol

Inge Van Lievendael gaf een verlanglijstje met planten aan een bevriend tuinarchitect en kreeg een mooi ontwerp in de plaats: “Ons huis is gebouwd in Spaanse stijl en heeft alleen ronde ‘hoeken’. Ik vond het heel belangrijk dat die rondingen ook in de voortuin zouden doorgetrokken worden. En dat is in het ontwerp heel goed gelukt, vind ik. De beplanting loopt mooi af van hoog naar laag en er zit een prachtige golvende lijn in. De tuin ziet er ook in elk seizoen aantrekkelijk uit. De hoogzomer is natuurlijk de mooiste periode, als de lavendel en de vrouwenmantel (Alchemilla mollis) bloeien. Maar er zijn ook veel groene planten die de moeite waard zijn. De hosta’s (‘Big Daddy’) hebben een heel mooi groen blad, de bodembedekkers Pachysandra (schaduwkruid) en Waldsteinia blijven groen in de winter en de siergrassen (Pennisetum ‘Little Bunny‘ en Miscanthus zebrinus) zorgen voor structuur. En de bolvormige esdoorns (Acer globosum platanoides) geven het geheel een mooie hoogte. Ik vind het ontwerp heel geslaagd, en dat hoor ik ook vaak van voorbijgangers of vrienden. De voortuin maakt ons huis helemaal ‘af’.”

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)