Kan het wat stiller?

Door De Redactie
We worden om de oren geslagen met decibels. Uit, thuis en zelfs op straat. Wat kunnen we ertegen beginnen?

5 vragen over gehoorschade

Vanaf wanneer is geluid schadelijk?
Je mag acht uur lang luisteren naar een geluidsbron van 75 decibel. Als je langer luistert, wordt het gevaarlijk. Dat geldt ook als je het volume opendraait: bij elke drie decibel die je luider gaat, moet je de luistertijd halveren. Luister dus maximaal vier uur naar 78 dB, twee uur naar 81 dB, één uur naar 84 dB, dertig minuten naar 87 dB, vijftien minuten naar 90 dB…

Wat is gehoorschade?
In je oren liggen zintuigcellen die de trillingen van het geluid opnemen. Op de top van die cellen staan trilhaartjes die de geluidsgolven doorseinen naar je hersenen. Hoge intensiteiten van geluid berokkenen schade aan die haartjes. Lawaaischade tekent zich eerst af in de hogere frequenties (3000, 4000 of 6000 Hertz). Dit is het gebied waar de klinkers zich situeren, de spraakverstaanbaarheid komt dus in het gedrang. Naarmate de schade toeneemt, breidt het gebied uit en worden ook de middentonen aangetast.

Wat is tinnitus?
Oorsuizen of tinnitus wijst op een midden- of binnenooraandoening. Dit kan een gevolg zijn van lawaaischade, maar evengoed ligt de oorzaak bij een te hoge bloeddruk of een blokkade in je nek. De suizingen komen in verschillende vormen voor: sommigen horen een hoog gefluit of gepiep terwijl anderen een ruis of een laag gebrom waarnemen.

Wat is hyperacusis?
Net als tinnitus is hyperacusis een symptoom van gehoorschade. Je oren zijn overgevoelig waardoor zelfs het minste geluid pijn doet. Het lijkt alsof de volumeknop op het hoogste niveau is vastgeroest. Omdat de dynamiek van je gehoor flink gereduceerd is, zit je meteen aan je pijngrens.

Waarom is luid zo leuk?
Luide muziek veroorzaakt vibraties waar je lichaam op reageert. De trillingen zijn opwindend en kietelen je brein. Ze zorgen ervoor dat er endorfines in je hersenen vrijkomen en die geven je een lekker gevoel.

5 tips om je oren te sparen

  • Gebruik je gezond verstand en doseer! Als je naar een fuif gaat waar de muziek hard staat, las dan regelmatig een pauze in. Ga om de twee uur een half uurtje buiten staan, zo geef je je oren de kans om te rusten en te recupereren.
  • Stel het volume van je mp3-speler in een rustige omgeving in en hou je aan dat niveau, ook in luidere omstandigheden. Als er al veel lawaai op de bus is, pomp dan niet nog eens extra luide muziek in je oren.
  • Luister niet langer dan twee uur aan één stuk naar je iPod als de volumeknop op 5 staat. Luister niet langer dan één uur als die op 7
    staat en niet langer dan een kwartier op maximaal volume.
  • Ga bij een concert of festival op vijftien meter van de boxen staan of draag oordoppen als je dichterbij wil. 
  • Gebruik een hoofdtelefoon in plaats van oortjes, die te dicht bij je trommelvlies zitten! Let wel op dat je de hoofdtelefoon niet luider zet dan je oortjes.

Partner Content