Kies de fietstocht die bij je past: kastelen en parken of door de natuur

Samen met Toerisme Waasland

Geniet van de laatste zonnige dagen voor een ontspannend fietstochtje. Twee najaarsroutes vertrekken in Sint-Niklaas: een kastelenrondje naar Beveren, een natuurrondje vol charme naar Lokeren. Mét chocoladeverrassing in de Chocolate Valley van Lokeren.


Fietsroute 1: Kastelenrondje naar Beveren

Vertrek: Toerisme Sint-Niklaas, Grote Markt 45
Lengte: 33 km
Knooppunten: 36 – 45 – 48 – 96 – 4 – 95 – 9 – 7 – 6 – 5 – 3 – 77 – 78 – 79 – 83 – 36

 

Kasteel Cortewalle in Beveren

Het witte Kasteel Cortewalle spiegelt zich mooi in de grachten. Het oudste deel dateert uit de 15e eeuw maar de waterburcht werd eind 18e eeuw aangepast aan de Franse smaak. Vandaag is het een cultureel centrum. Maak zeker een wandelingetje door de uitgestrekte Engelse stijltuin, met een ijskelder en een gietijzeren hangbrug uit 1905. Even opwarmen kan in het vroegere 18e-eeuwse koetshuis met oranjerie bij een drankje of hapje. www.beveren.be

 

Hof ter Saksen in Beveren

Het mooie 18e-eeuwse kasteel Hof ter Saksen ligt midden in een prachtige landschapstuin met ook een natuurtuin, arboretum en hoogstamboomgaard waar appels, peren, pruimen en kersen groeien. Op zomerzondagen (tot oktober) kun je het sap van deze vruchten proeven in de Orangerie. In het Chinese theepaviljoen verwelkomt mevrouw Yizi bezoekers regelmatig met een traditionele theeceremonie.

www.beveren.be

 

Hof ter Welle in Beveren

 

Het kasteel Hof ter Welle aan de rand van Beveren werd knap gerestaureerd en op 10 september feestelijk ingehuldigd als nieuw Erfgoedhuis.

www.beveren.be

 

 

Kasteel Walburg in Sint-Niklaas


Het eigentijdse restaurant Walburg nestelde zich knap in het historische Kasteel Walburg, met prachtig uitzicht op de vijver van het Romain De Vidtspark. Puur genieten in een oase van rust.

walburg.be

 


Fietsroute 2: Natuurrondje naar Lokeren

Vertrek: Toerisme Sint-Niklaas, Grote Markt 45
Lengte: 49 km
Knooppunten: 36 – 45 – 44 – 41 – 47 -79 – 90 – 49 – 43 – 39  – 29 – 27 – 24 – 23 – 20 – 21 – 1 – 30 – 31 – 33 – 34 – 36

 

Knappe staaltjes industriële archeologie

De Mirabrug ligt als een icoon in het landschap even buiten Hamme. Een mooi stukje industriële archeologie! Deze fiets- en wandelbrug werd genoemd naar Mira, de film uit 1971 met Jan Decleir en Willeke Van Amelrooy. Vlak bij de brug opende op 24 september de knap gerenoveerde Koolputten. In het authentieke hoofdgebouw van de vroegere kolenhandel is nu een ontvangstruimte met plaats voor tentoonstellingen en feesten. Wat verderop ligt een brasserie en waar vroeger arbeidswoningen en paardenstallen stonden, kun je nu logeren in een bed & breakfast.

www.dekoolputten.be

 

Selfie aan de oude Durme

 

Even voorbij de Mirabrug bereik je de Oude Durme, een afgesloten arm met visrijk water. Een fotogeniek plekje voor een selfie!

 Puur natuur in Molsbroek

Op een boogscheut van de stadskern van Lokeren ligt het Europees Natuurreservaat Molsbroek, een paradijs voor vogels en moerasplanten. Ook natuurfans halen er hun hart op. Ze speuren naar de fuut en andere watervogels van op de geasfalteerde fiets- en wandeldijk rond het moeras. In het najaar vind je op woensdag en zondag in het bezoekerscentrum extra info en een hapje of drankje uit de streek.

www.vzwdurme.be

 

Charmedorp Daknam

 

Hou even halt op het pittoreske dorpsplein van Daknam. Daar ben je welkom op stemmige adresjes zoals Brasserie Julocke (brasserie-julocke.be), Café Den Reynaert (Dorp 18) en Brasserie Coppe (Dorp 20).

 


Chocoladeverrassingen in het Waasland

  • Zin in een lekker tussendoortje op je fietstocht? Boek een gids en volg de chocoladewandeling in Lokeren. Je start in het bakkerijmuseum en wandelt nadien langs mooie plaatsjes en bijzondere proevertjes. Onderweg kom je alles te weten over Chocolate Valley in Lokeren en de geschiedenis van de chocolade. Een testje verklapt wat jouw keuze van die ene praline over jouw persoonlijkheid zegt.Reserveren op www.lokeren.be/vrije-tijd/toerisme

  • Ook in Sint-Niklaas zijn er chocolatiers zoals Ambachtelijk Chocolatier Wauters (www.chocolatier-wauters.be), Chocolade-Atelier Vyverman (www.chocolade-atelier.be) en Chocolatier Balerdon (www.balerdon.be) waar je de chocolatier aan het werk ziet en je een koffie kan drinken. Sommige chocolatiers organiseren atelierbezoeken.

Meer over het Waasland vind je op http://www.toerismewaasland.be