Kinderdilemma’s opgelost

Door De Redactie
Kinderen testen graag uit hoe ver ze kunnen gaan. Maar hoe kan jij de controle (en je kalmte) behouden? Wij schotelen je 4 problemen én oplossingen voor!

“Mijn 9-jarige slaagt er op één of andere manier steeds weer in om zijn kleine broertje dingen te laten doen die niet mogen. Wie moet ik dan straffen? Of moeten ze beiden een time-out krijgen?”

Beide kinderen moeten een berisping krijgen want ze hebben beiden is gedaan dat niet kan. Maak je kleinste spruit duidelijk dat zijn gedrag niet ok was. En wat je oudste kind betreft: het is normaal dat hij uittest waar de grenzen zijn. Vaak worden kleinere broertjes of zusjes gemanipuleerd omdat ze dan denken dat zij buiten schot zullen blijven. Neem hem of haar even apart en zeg dat je teleurgesteld bent in zijn of haar gedrag. En dat regels er zijn om nageleefd te worden.

Belangrijk: wanneer je opmerkt dat je oudste kind een goed voorbeeld is voor zijn of haar kleinere broertje of zusje, geef dan zeker eens een compliment!

“Mijn 6-jarige durft in het openbaar haar grote mond wel al eens op te zetten en tegen te spreken. Wat doe ik eraan? Moet ik het gedrag negeren of spreek ik er haar meteen op aan, ook al weet ik dat er dan nog meer ogen op ons gericht zullen worden?”

Natuurlijk voel je je beschaamd wanneer dochter- of zoonlief in het openbaar met jou in de clinch gaat en een grote mond opzet, maar laat je hierdoor niet afschrikken. Het is tijd om je mama-hoed op te zetten en je niets aan te trekken van de omgeving. Je zoon of dochter moet zien dat jij de baas bent en dat jij nog steeds de regels bepaalt. Maar doe het op een rustige manier zonder je al te kwaad te maken. Maak hem of haar duidelijk wat jij verwacht tijdens een uitstapje of een restaurantbezoek, maar maak er geen scène over. Stel hen voor de keuze: “Als jij je gedraagt, dan kunnen we blijven. Luister je niet, dan vertrekken we meteen naar huis”.  Dreigementen in de toekomst hebben geen zin (vb…”gedraag je of je mag volgende week zaterdag niet naar het verjaardagsfeestje van X). En probeer steeds vastberaden uit de hoek te komen en sla niet aan het smeken (vb… “alstublieft schatje, wil je daar mee ophouden).

“Mijn 8-jarige dochter weigert haar eigen kamer op te ruimen. Wat moet ik doen?”

Tel even tot tien en haal diep adem. Stel nadien een “kleiner” taakje voor dan haar kamer opruimen. Je kan haar bijvoorbeeld vragen om haar knutselmateriaal op te bergen in plaats van de hele kamer. En steek een handje toe. Probeer er volgende keer op te letten dat je geen vraag stelt, maar een instructie geeft (vb…”het is tijd om je kamer op te ruimen” ipv “zou je straks je kamer willen opruimen?”). Heb je écht een koppig kind, werk dan met een puntensysteem. Geef voor ieder stuk van de kamer dat ze opruimt een punt. Wanneer ze een bepaald aantal punten bereikt heeft, kan je haar een kleine beloning geven.

“Mijn 10-jarige wil mij nooit helpen. Ze heeft altijd te veel huiswerk wanneer ik haar iets vraag, maar ze heeft wél altijd tijd om televisie te kijken.”

Wanneer je dochter of zoon je niet wil helpen met één of ander klusje, laat dan meteen weten dat er een consequentie aan vasthangt. Vraag je hem of haar bijvoorbeeld om te tafel te helpen dekken en hij of zij weigert omdat ze nog te veel huiswerk moet maken, zeg dan meteen dat er na het eten geen televisie gekeken zal worden en dat ze/hij dan maar het huiswerk moet afwerken. Om zo’n situatie in de toekomst te vermijden, verwittig je zoon of dochter dan op voorhand dat het vanaf nu zijn of haar taak is om de tafel te dekken. Gaat hij of zij zonder morren aan de slag, beloon hen dan met een compliment.

Partner Content