Klare kijk op fitness-talk

Door De Redactie
Crunches voor je abs, wat cardio op de crosstrainer, of toch maar circuittraining... Wat bedoelen personal trainers daar allemaal mee?

Aëroob

Aëroob trainen doe je door langere tijd te trainen met een lage tot matige intensiteit: zo geef je je lichaam de kans om continu zuurstof aan te leveren terwijl je beweegt. Je hartslag stijgt en je gaat sneller ademen, waardoor er meer zuurstof door je lichaam gepompt wordt. Daar worden niet alleen je spieren maar ook je hart en longen sterker van. Om echt het maximale effect uit aërobe training te halen, moet je dat op z’n minst drie keer per week doen. Lopen, zwemmen, fietsen, steppen en natuurlijk aerobics zijn allemaal manieren om aëroob te trainen.

Anaëroob

Anaëroob trainen doe je met korte, explosieve oefeningen, zoals sprintjes trekken of krachttraining met gewichten. Die training duurt te kort en is niet intensief genoeg om je hartslag continu te verhogen en heeft cardiovasculair dus niet zoveel effect. Je verbetert wel je lenigheid en je kracht.

Abs

Als je ‘abs’ doet, gaat het om oefeningen die je ‘abdominals’, je buikspieren dus, sterker maken.

Barbell

Een lange staaf waaraan gewichten gehangen kunnen worden, zoals je gewichtheffers ook ziet gebruiken. Een barbell zelf weegt al tussen de 10 en 30 kilo en wordt gebruikt bij krachttraining, bodybuilding en powerliften.

Cardio

Cardio of cardiovasculair trainen doe je met alle vormen van beweging waarbij je aëroob bezig bent; dat maakt je hart en bloedvaten sterker en zo bouw je ook je algemene conditie op.

Cool down

Lichte ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen of stretching om na een training je spieren te laten ‘afkoelen’, is een cool down. Als je zo afbouwt, is het voor je lichaam én geest makkelijker om tot rust te komen na een intensieve training.

Crunches

De crunch is de bekendste – én meest gevreesde – buikspieroefening aller tijden: terwijl je op je rug op de vloer ligt, de knieën gebogen, moet je puur op kracht van je buikspieren je bovenlichaam recht krijgen, met de handen in de nek of gekruist op de borst. Het verschil met een sit-up is dat je onderrug de vloer moet blijven raken, zodat je buikspieren echt al het werk moeten doen.

Circuittraining

Je werkt een hele reeks oefeningen af op verschillende toestellen, met weinig tijd ertussen, om je lichaam een totale work-out te geven.

Crosstrainer

De crosstrainer combineert arm- en beenbewegingen op één toestel: je stapt en zwaait je armen naar voor en achter, mét weerstand. Het grote voordeel is dat je stevig aan je conditie werkt, terwijl dat een lage impact op je botten en gewrichten heeft. Prima dus, als lopen of fietsen te belastend zijn voor je rug, knieën of enkels.

Dumbbell

Een kleine halter met gewichten aan elke kant. Fatburning Door de combinatie van de juiste oefeningen met de juiste intensiteit, train je precies op het niveau waarop de vetverbranding gebeurt. Die mix van conditietraining en spierversterkende oefeningen maakt dat je lijf er strakker en meer gestroomlijnd gaat uitzien.

Krachttraining

Misverstand: krachttraining is echt niet alleen voor kleerkasten die hun bodybuilderslijf nog wat verder willen uitbouwen, maar net zo goed voor mensen die een betere vetverbranding willen, hun bloeddruk naar beneden willen krijgen, hun botten sterk willen houden, en die willen werken aan hun figuur, energiepeil en kracht. Dat kan door minstens twee keer per week een oefensessie te doen waarbij je je spieren traint met gewichten en apparaten die de spiermassa en -kracht versterken.

Pecs

Oefeningen waarbij je je borstspieren of pectorale spieren traint.

Warming up

Gewoon een paar oefeningetjes en even wat joggen om het bloed goed door je spieren te laten stromen voor je aan het echte werk begint.

Stretching

Al eens gezien hoe een kat zich uitrekt? Dan doet ze eigenlijk aan stretching: je strekken zodat je spieren langzaam maar zeker langer worden, waardoor je leniger en soepeler wordt. Stretchen maakt de spieren elastischer en is dus meteen ook een goede opwarmer of afsluiter van je fitness-sessie.

Squats

Een squat is een kniebuiging met een gewicht, meestal met een barbell, maar soms ook met dumbbells of met apparaten. Door eerst door je knieën te buigen en ze dan weer te strekken, versterk je je beenspieren: vooral je dijbeenspieren, en in mindere mate je bilspieren, buikspieren en onderrug.

Partner Content