Leer zingen.

Door De Redactie
Muziek is belangrijk in het leven van veel mensen, maar meestal wagen we ons enkel aan het meezingen met liedjes in de douche of als we alleen in de auto zitten. Met deze tips durf je misschien binnenkort wel eens voor iemand anders te zingen.

Opwarming.

Net zoals bij elke spier is het goed om de stem op te warmen voor je gaat zingen. Bij het zingen ga je de spieren intenser gebruiken dan in een gewoon gesprek dus een opwarming is geen overbodige luxe.
Begin met een ‘mmmm’ klank en probeer op je ademhaling te letten. Hou je buik ontspannen en duw de lucht niet naar buiten, maar laat het geluid gewoon naar buiten komen.

Zoek hulp.

Als je echt wil leren zingen is een zangleraar geen overbodige luxe. Hij of zij zal je de juiste technieken aanleren zodat je mooi geluid kan produceren. Veel mensen gebruiken de mond en het nasale klankgedeelte verkeerd. Als een zangleraar voor jou toch een stap te ver gaat, overweeg dan om in een koor te gaan.

Respecteer je toonhoogte.

Leg je erbij neer dat je niet elke noot even goed aankan. Het is veel beter om je te beperken in toonhoogte als dat je stem ten goede komt. Als je dingen probeert te zingen die letterlijk ‘te hoog’ gegrepen zijn, zullen andere mensen je stem niet mooi vinden en ga je niet het respect krijgen dat je verdient.

Verzorg je houding.

Sta altijd rechtop om te zingen, en als je moet zitten zit dan zoveel mogelijk rechtop. Geef je longen genoeg plaats om te bewegen. Zet je ene voet een beetje voor de andere en hou je schouders recht boven je lichaam. Ontspan je gezicht. Zo zal je beter kunnen ademhalen en bereik je een volle longcapaciteit.

Let op je ademhaling.

Ademhaling is 80% van het zingen. Wanneer je dus mooi wil kunnen zingen zal je veel ademhalingsoefeningen moeten doen. Let erop dat je vanuit je buik ademt en niet vanuit je borst. Bij het inademen zou je buik moeten uitzetten en als je begint te zingen moet je buik naar binnen gaan. Veel mensen ademen omgekeerd.

Let op de uitspraak.

Naast ademhalen is ook uitspraak belangrijk in het zingen. Zang is in feite de aaneenschakeling van klinkers. Let dus heel fel op de verschillende manieren waarop je klinkers kan uitspreken. Ook aaneengeschakelde klinkers kun je op meerdere manieren uitspreken. Als je in het engels zingt komen daar nog heel wat andere klanken bij. Oefen dus goed door veel oefeningen te doen.

Wees realistisch.

Als je meer en meer gaat oefenen op hoge tonen heb je geduld nodig. Veel hangt af van hoe vaak je oefent en hoe lang. Onthou steeds van waar je komt en vraag feedback op verschillende momenten aan verschillende mensen. Je partner zal de vooruitgang niet zo goed merken als hij je dagelijks hoort zingen.

Informeer.

Ga naar de bibliotheek en huur wat boeken over zingen. Zingen kan je enkel leren door veel te oefenen, maar technische kennis kan je uit boeken halen. Als je weet hoe iets in elkaar zit kan je het gemakkelijker beheersen.

Wees jezelf.

Blijf origineel en probeer geen sterren te kopiëren. Je hebt je eigen stemgeluid en hou je daar bij. De gouden regel is vooral om te houden van zingen, als je het leuk vind, klinkt het vanzelf beter.

Partner Content